Vēlu vakarā skatoties filmu gultā, kārdinājums panašķoties ar šokolādes kūku bieži kļūst nepārvarams. Tomēr no rīta uzkāpjot uz svariem bieži rodas vainas sajūta. Ja tevi bieži moka vēlme pēc saldumiem un vēlies atrast veselīgu veidu, kā to apmierināt, ir risinājums. Viens no efektīvākajiem veidiem, kā mazināt tieksmi pēc cukura, ir skābu produktu iekļaušana uzturā.
Kas ir vēlme pēc cukura un kādēļ tā rodas?
Pat, ja apēstā ēdiena daudzums ir pietiekams vai tiek novērsta uzmanība, vēlme pēc saldumiem var saglabāties. Uztura speciāliste Garima Goyal skaidro, ka tiem, kuri izjūt šādu kāri, ir grūti kontrolēt ēšanas paradumus neatkarīgi no sāta sajūtas. Vēlme pēc saldumiem bieži izraisa pārēšanos un liek uzņemt vairāk kaloriju nekā nepieciešams. Šie ir iemesli, kāpēc cilvēki izjūt vēlmi pēc cukura:
- Zems glikozes līmenis asinīs: Viens no biežākajiem iemesliem, kas rada vēlmi pēc saldumiem, ir nelīdzsvarots cukura daudzums asinīs. Kad glikozes līmenis samazinās, smadzenes signalizē par nepieciešamību pēc kā salda.
- Emocionālās norādes: Saldumu lietošana veicina labsajūtu, jo organismā izdalās serotonīns un endorfīni – vielas, kas uzlabo garastāvokli un palīdz mazināt stresu un depresiju. Saldumi bieži kalpo kā dabisks līdzeklis pret sliktu pašsajūtu.
- Magnija trūkums: Dažreiz tieksme pēc saldumiem liecina par magnija trūkumu organismā. Ja magnija nav pietiekami, ķermenis nevar efektīvi pārvērst pārtiku enerģijā, kas var pastiprināt vēlmi pēc cukurotiem produktiem.
- Trūkst pietiekama miega: Nepietiekams miegs arī var veicināt kāri pēc saldumiem. Ja organisms nav pietiekami atpūties, tas bieži izvēlas enerģiju sniedzošus un uzmundrinošus produktus, tādus kā saldumus.
- Zarnu veselība: Cilvēki ar zarnu problēmām, piemēram, zarnu iekaisumiem, bieži izjūt vēlmi pēc saldiem produktiem, jo kaitīgajām baktērijām zarnās ir nepieciešams cukurs, lai augtu un vairotos.
- Dehidratācija: Nepietiekams ūdens daudzums var veicināt vēlmi pēc saldumiem. Iedzerot glāzi ūdens, tieksme pēc cukura var samazināties.
Kā skābu produktu lietošana palīdz samazināt cukura vēlmi?
Skābu augļu sastāvā esošās skābes palēnina gremošanas procesus, novērš straujas glikozes svārstības asinīs un uzlabo uzturvielu uzsūkšanos. Skāba pārtika stimulē garšas receptorus citādā veidā, rada atsvaidzinošu un izteiktu garšu pieredzi.
- Garšu līdzsvarošana: Cilvēka garšas kārpiņas tiecas pēc līdzsvara, un skābu produktu lietošana var palīdzēt neitralizēt pārāk izteikto saldumu, pie kura ir pierasts. Apvienojot saldu un skābu, saldumi vairs nešķiet tik vilinoši.
- Sāta sajūta: Skāba pārtika nereti izraisa sāta un apmierinājuma sajūtu. Kad tiek apēsts kas skābs, smadzenes saņem signālu, ka organisms ir uzņēmis nepieciešamās vielas, līdz ar to vēlme pēc saldumiem mazinās.
- Mazāks cukura patēriņš: Regulāri iekļaujot uzturā skābus produktus, iespējams samazināt kopējo cukura daudzumu ēdienkartē. Izvēloties skābus našķus vai pievienojot tos maltītēm, samazinās vajadzība meklēt saldus aizvietotājus.
- Dabīgie cukuri: Dažos skābos produktos, piemēram, augļos, ir dabīgi cukuri. Tie ir mazāk pārstrādāti un uzskatāmi par veselīgāku alternatīvu, salīdzinot ar rūpnieciski ražotu cukuru, kas visbiežāk ir sastopams saldajos našķos.
Skābas uzkodas cīņā pret kāri pēc cukura
Šeit ir pieci skābie produkti, kurus vērts izmēģināt, kad rodas vēlme pēc saldumiem:
1. Fermentētie produkti
Skābēti kāposti, kimči un jogurts lieliski palīdz samazināt vēlmi pēc saldumiem. Turklāt šie produkti ir bagāti ar probiotikām, kas palīdz cīnīties ar kaitīgajām baktērijām, kurām nepieciešams cukurs augšanai un izdzīvošanai.
2. Citrons ūdenī
Glāze ūdens ar citronu labi palīdz līdzsvarot kāri pēc saldumiem. Turklāt ūdens mitrina organismu un palīdz kontrolēt vēlmi pēc salduma.
3. Persiks
Persiks, kurā līdzsvaroti apvienota skāba un salda garša, ir labs A un C vitamīna avots. Tas efektīvi palīdz samazināt saldumu kāri.
4. Ananass
Ananass ir tropu auglis ar izteikti skābu un patīkamu garšu, bagāts ar C vitamīnu. Tas satur enzīmu bromelaīnu, kam piemīt pretiekaisuma un gremošanu uzlabojošas īpašības.
5. Jogurts
Jogurtā ir daudz probiotiku, kalcija un olbaltumvielu. Pievienojot jogurtam nedaudz medus un augļu, var uzlabot tā garšu un gūt vēl lielāku labumu organismam.

Veselīga uztura eksperte un sertificēta uztura speciāliste, kura specializējas sabalansēta uztura risinājumos, lai palīdzētu sasniegt dažādus veselības mērķus – svara samazināšanu, enerģijas atjaunošanu vai vispārējas pašsajūtas uzlabošanu. Pašlaik Agnese ir galvenā uztura satura autore veselības platformā “Veselības Nams”.
Agnese ir ieguvusi pārtikas zinātnes un uztura bakalaura grādu Viļņas Universitātē, kā arī maģistra grādu Londonas Karalienes Marijas universitātē, kur padziļināti apguva uztura plānošanu un vielmaiņas regulāciju. Studiju laikā viņa piedalījās zinātniskos pētījumos, kas analizēja uztura izmaiņu ilgtermiņa ietekmi uz veselību.