Atšķirībā no izplatītajiem mītiem internetā, nav tāda pārtikas produkta vai uztura bagātinātāja, kas brīnumaini novērstu erekcijas disfunkcijas (ED) rašanos. Tomēr tas, ko cilvēks ēd un citi dzīvesveida paradumi, var ietekmēt šīs veselības problēmas attīstību vai palīdzēt to novērst. Zemāk aprakstīti dažādi veidi, kā uzturs var ietekmēt ED risku.
Pastāvīgi sabalansēta diēta var veicināt erekcijas funkciju
Cilvēka veselībai būtiskāka ir ilgtermiņā ievērota uzvedība, nevis reti gadījuma pārmērības. Tādēļ neregulāra neveselīga ēdiena lietošana veselīga uztura ikdienā parasti neizraisa lielas sekas. Pētījumi apliecina, ka uzturs, kurā regulāri iekļauj augļus, dārzeņus, riekstus, pākšaugus un zivis, vienlaikus izvairoties no treknajiem piena produktiem, sarkanās un pārstrādātās gaļas, labvēlīgi ietekmē erekcijas veselību. Šādu uzturu bieži dēvē par Vidusjūras diētu, kurai pierādīta pozitīva ietekme uz veselību. Vienā ievērojamā ilgtermiņa pētījumā, kurā piedalījās 21 469 vīrieši no ASV un kas sākās 1986. gadā, tika analizēta uztura saistība ar ED. Šī izlase tika novērota vēl 18 gadus – līdz 2014. gadam. Vīriešu vecums pētījuma sākumā bija 40–75 gadi, un viņi aizpildīja pārtikas patēriņa biežuma aptauju ik pēc četriem gadiem kopš 1986. gada. No 2000. gada katru ceturto gadu tika reģistrēts ED gadījumu biežums 12 gadus pēc kārtas (2000., 2004., 2008. un 2012. gads). Uztura kvalitātes izvērtēšanai tika lietots Vidusjūras uztura indekss un Alternatīvās veselīgās ēšanas indekss 2010, kur augstāks punktu skaits nozīmēja veselīgāku uzturu. Rezultāti bija šādi:
- Vīriešiem līdz 60 gadu vecumam ar augstākiem Vidusjūras diētas rādītājiem konstatēja viszemāko ED risku.
- Arī vīriešiem pēc 60 gadu vecuma, kuri ievēroja līdzīgu diētu, erekcijas disfunkcija bija sastopama retāk.
- Augstākais Alternatīvās veselīgās ēšanas indeksa kvintilis 2010. gadā tika asociēts ar samazinātu ED izplatību, īpaši vīriešiem līdz 60 gadu vecumam.
Šis un citi līdzīgi pētījumi pierāda, ka veselīga uztura ievērošana visa mūža garumā var palīdzēt mazināt ED risku vai novērst tās smagākas formas rašanos.
Uzturs ar augstu piesātināto tauku saturu var nelabvēlīgi ietekmēt erekcijas funkciju
Ēdienkarte, kurā pārlieku daudz piesātināto tauku, kas atrodami galvenokārt gaļā un piena izcelsmes produktos, var veicināt holesterīna līmeņa paaugstināšanos organismā. Lai gan holesterīns ir nepieciešams šūnu un hormonu veidošanai, pārmērīgs daudzums saistīts ar koronāro sirds slimību, cukura diabētu, insultu, paaugstinātu asinsspiedienu un citām asinsvadu patoloģijām. Ilgtermiņā pārmērīgs holesterīns veido tauku nogulsnes asinsvados, kas apgrūtina asiņu plūsmu visā ķermenī. Tā kā erekcijai ir nozīme labam asins pieplūdumam dzimumloceklī, paaugstināts holesterīna līmenis var traucēt šo procesu un negatīvi ietekmēt erekcijas spējas.
Liekā ķermeņa masa kā riska faktors erekcijas traucējumu attīstībai
Nepareizi ēšanas paradumi var veicināt liekā svara vai pat aptaukošanās attīstību, kas savukārt ir saistīta ar ED. Daudzi pētījumi uzrāda ciešu saikni starp aptaukošanos un tādām slimībām kā cukura diabēts, paaugstināts asinsspiediens, koronārā sirds slimība un ED. Augsts asinsspiediens un cukura diabēts spēj ietekmēt asinsriti dzimumloceklī, kas būtiski apgrūtina erekcijas sasniegšanu un noturēšanu. Arī testosterona līmeni var ietekmēt cilvēka ķermeņa masa. Pietiekams testosterona daudzums vīriešiem sekmē erekcijas funkciju, savukārt zems testosterona līmenis bieži ir saistīts ar ED. Vienā pētījumā tika analizētas ķermeņa masas indeksa un ED korelācijas 2 435 itāliešu vīriešiem, kuri meklēja palīdzību ED ārstēšanai laika posmā no 2001. gada sākuma līdz 2007. gada septembrim. 41,5 % dalībnieku bija ar normālu svaru, 42,4 % ar lieko svaru, 12,1 % ar aptaukošanos un 4 % ar smagu aptaukošanos. Rezultāti uzrāda, ka palielinoties ķermeņa masas indeksam, testosterona līmenis samazinājās, kā arī aptaukošanās bija cieši saistīta ar lielāku organiskas ED (ko izraisa fiziski, nevis psiholoģiski faktori) risku.
Kopsavilkums
Lai arī nav iespējams novērst ED, lietojot noteiktus pārtikas produktus, konsekventi veselīgs uzturs, ierobežojot produktus ar augstu piesātināto tauku daudzumu un saglabājot optimālu ķermeņa svaru visa mūža garumā, veicina erekcijas funkcijas saglabāšanu.
Sabiedrības veselības speciāliste un seksuālās veselības izglītotāja, kura specializējas reproduktīvās veselības un intīmo attiecību jomā. Viņa raksta rakstus, kas palīdz cilvēkiem labāk izprast un kopt savu seksuālo labklājību, atbildot uz svarīgākajiem jautājumiem par ķermeni, emocijām un attiecībām.
Līva ir ieguvusi sabiedrības veselības bakalaura grādu Latvijas Universitātē, un maģistra grādu Londonas Higiēnas un tropiskās medicīnas skolā (LSHTM), kur specializējās seksuālās un reproduktīvās veselības programmu izstrādē. Studiju laikā viņa piedalījās dažādos projektos, kuru mērķis bija veicināt atklātu sarunu par seksuālo veselību un izglītību.