Daudzi cilvēki savu rītu nevar iedomāties bez krūzes karstas tējas. Šis rituāls nereti palīdz pamosties, sakārtot domas un iegūt enerģiju dienas sākumam. Taču nereti rodas jautājums: kura izvēle ir labāka veselībai – tīra melnā tēja vai tēja ar pienu? Lai saprastu, kura no tām ir piemērotāka, ir vērts izvērtēt abu šo dzērienu plusus un mīnusus.
Kādas ir melnās tējas priekšrocības?
Melnā tēja tiek iegūta no Camellia sinensis auga lapām un izceļas ar izteiktu garšu un tumšu nokrāsu. Šajā tējā atrodas kofeīns, antioksidanti, kā arī dažādi citi organisma veselībai noderīgi savienojumi, tādēļ tā ir populāra visā pasaulē. Tālāk ir norādītas galvenās melnās tējas īpašības un ieguvumi veselībai:
1. Liels antioksidantu daudzums
Melnā tēja satur ievērojamu daudzumu antioksidantu, īpaši polifenolus, piemēram, flavonoīdus un katehīnus. Šīs vielas palīdz samazināt oksidatīvo stresu, aizsargā šūnas no brīvajiem radikāļiem un spēj mazināt hronisku slimību risku.
2. Labvēlīga ietekme uz sirds veselību
Regulāri lietojot melno tēju, iespējams uzlabot sirds-asinsvadu veselību. Tējā esošie flavonoīdi palīdz uzlabot asinsvadu darbību, normalizēt asinsspiedienu un samazināt holesterīna līmeni, tādējādi veicinot sirds veselību.
3. Atbalsta kognitīvās spējas
Kofeīns, kas atrodams melnajā tējā, palīdz uzlabot koncentrēšanās spējas un kognitīvo veiktspēju. Turklāt tajā sastopamā aminoskābe L-teanīns var veicināt relaksāciju, nesamazinot nomodu.
4. Veicina imūnsistēmas stiprināšanos
Melnā tēja satur savienojumus, kas var palīdzēt uzlabot organisma imūnreakciju. Polifenoliem piemīt antimikrobiālas īpašības, un pati tēja palīdz organismu pietiekami mitrināt, kas ir būtiski spēcīgai imunitātei.
5. Uzlabo gremošanas procesu
Melnajā tējā esošie tanīni labvēlīgi ietekmē gremošanu. Tie palīdz samazināt iekaisumu zarnās un var mazākināt gremošanas diskomfortu.
6. Palīdz svara kontrolei
Aizvien vairāk pētījumu apliecina, ka melnās tējas sastāvā esošie polifenoli var sekmēt vielmaiņu un palīdzēt kontrolēt ķermeņa svaru, samazinot tauku uzsūkšanos. Tomēr ir svarīgi atcerēties, ka melnā tēja vien nevar aizstāt sabalansētu dzīvesveidu, lai sasniegtu noturīgus rezultātus svara samazināšanā.
Vai piens ar tēju vai tā sauktais chai ir veselīgs?
Piena tēja ir visai izplatīts dzēriens Indijā. Tas tiek gatavots, melno tēju sajaucot ar pienu un papildus dažkārt pievienojot cukuru vai citus saldinātājus, kas dzērienam piešķir bagātīgu un krēmīgu garšu. Šīs tējas uzturvērtība ir tieši atkarīga no izmantotajām sastāvdaļām. Piens, cukurs un piesātinātie tauki šeit spēlē nozīmīgu lomu, tādēļ var rasties gan ieguvumi, gan riski veselībai.
Piena tējas plusi:
- Nodrošina kaulus ar svarīgām uzturvielām, piemēram, kalciju, D vitamīnu un proteīniem, pateicoties pievienotajam pienam, tādējādi palīdzot stiprināt kaulus un imunitāti.
- Piena tējas sastāvā ir arī antioksidanti, kas veicina šūnu aizsardzību un var mazināt hronisku saslimšanu risku.
- Pateicoties melnajai tējai, šis dzēriens satur arī kofeīnu, kas uzlabo koncentrēšanos un dod enerģiju.
Piena tējas mīnusi:
- Kopā ar pilnpienu un cukuru piena tēja kļūst ļoti kaloriska, kas ilgtermiņā var veicināt svara pieaugumu un citu ar veselību saistītu problēmu rašanos.
- Dažiem cilvēkiem tanīni tējā var radīt gremošanas diskomfortu vai zarnu kairinājumu.
- Saldinājumi var nelabvēlīgi iespaidot zobu veselību un veicināt kariesa attīstību.
- Personām ar paaugstinātu jūtību pret kofeīnu piens ar tēju var izraisīt bezmiegu, sirdsklauves vai trauksmi.
- Kofeīns veicina šķidruma izvadīšanu, tādēļ, pārmērīgi lietojot piena tēju, iespējama organisma atūdeņošanās.
Kas ir labāka izvēle: melnā tēja vai tēja ar pienu?
Melnā tēja ir bagāta ar flavonoīdiem un citiem antioksidantiem, kas sniedz būtisku atbalstu sirds un asinsvadu veselībai. Tā ir dabiski nesaldināts, zemu kaloriju dzēriens, kas sniedz vairākus veselības ieguvumus, arī palīdzot uzturēt normālu svaru. Ir dati par to, ka regulāra melnās tējas lietošana samazina vispārējo priekšlaicīgas nāves risku par 9–13 procentiem, ja patērē vismaz divas krūzes dienā. Tikmēr piena tēja nodrošina papildu uzturvielas – piemēram, kalciju un D vitamīnu, tomēr, pievienojot cukuru, ievērojami aug arī kaloriju apjoms, kas var veicināt gremošanas traucējumus. Zinātniski pētījumi rāda, ka atkarība no piena tējas var negatīvi ietekmēt psihisko veselību, pastiprinot trauksmi, nomāktību un cita veida psiholoģiskas problēmas, kā arī var sekmēt miega traucējumus, ādas problēmas un aizcietējumus. Tādējādi, izvēloties starp melno tēju un tēju ar pienu, priekšroka, ja vēlaties rūpēties par veselību, visbiežāk ir jādod tīrai melnajai tējai.

Veselīga uztura eksperte un sertificēta uztura speciāliste, kura specializējas sabalansēta uztura risinājumos, lai palīdzētu sasniegt dažādus veselības mērķus – svara samazināšanu, enerģijas atjaunošanu vai vispārējas pašsajūtas uzlabošanu. Pašlaik Agnese ir galvenā uztura satura autore veselības platformā “Veselības Nams”.
Agnese ir ieguvusi pārtikas zinātnes un uztura bakalaura grādu Viļņas Universitātē, kā arī maģistra grādu Londonas Karalienes Marijas universitātē, kur padziļināti apguva uztura plānošanu un vielmaiņas regulāciju. Studiju laikā viņa piedalījās zinātniskos pētījumos, kas analizēja uztura izmaiņu ilgtermiņa ietekmi uz veselību.