Mūsdienu straujajā un saspringtajā dzīves tempā ir īpaši būtiski saglabāt augstu enerģijas līmeni, lai uzlabotu produktivitāti un pašsajūtu. Bieži rodas jautājums, kāpēc pēc ēdienreizes joprojām jūtaties noguris un bez spēka. Šajā gadījumā problēmas avots var slēpties mūsu uztura izvēlēs. Lai gan bieži runā par produktiem, kas sniedz enerģiju, jāņem vērā arī tie pārtikas veidi, kas to atņem.
Pārtrauciet lietot uzturā enerģiju samazinošus produktus
Eksperti norāda vairākus pārtikas produktus, kuru lietošana būtu jāierobežo vai jāizvairās no tiem, lai saglabātu augstu darba spēju un vitalitāti.
Saldumi ar augstu cukura saturu
Saldas uzkodas un dzērieni var radīt strauju enerģijas pieplūdumu, kam drīz seko krasāks kritums. Liels cukura patēriņš var izraisīt insulīna līmeņa svārstības, kas rada nogurumu un aizkaitinātību. Lai uzturētu stabilu enerģiju, priekšroku dodiet mazāk saldajām alternatīvām, kā svaigi augļi un pilngraudu produkti.
Pārstrādāti pārtikas produkti
Pārstrādātā pārtikā bieži ir daudz sāls, kaitīgu tauku un konservantu. Šādas sastāvdaļas apgrūtina organismu, veicina miegainību un mazina enerģiju. Lai uzturētu organismu spēcīgu, izvēlieties dabiskas izcelsmes pārtiku, piemēram, dārzeņus, liesu gaļu un veselus graudus. Konservanti un mākslīgie saldinātāji, ko bieži sastop pārstrādātos produktos, arī pastiprina depresijas risku. Uzturā labāk iekļaut sabalansētus, uzturvielām bagātus ēdienus.
Cepti ēdieni
Cepšana pārtikai piešķir lielu daudzumu neveselīgo tauku, kas var veicināt asinsvadu nosprostošanos un samazināt skābekļa piegādi šūnām. Šādu ēdienu sagremošanai nepieciešams daudz vairāk enerģijas, tāpēc pēc to uzņemšanas bieži rodas miegainība. Ilgstošai enerģijai dodiet priekšroku grilētiem vai cepeškrāsnī gatavotiem ēdieniem.
Pārmērīgs kofeīna daudzums
Kofeīns nodrošina īslaicīgu možumu, taču, lietojot to pārmērīgi, veidojas ieraduma un atkarības ķēde. Tā rezultātā var rasties miega traucējumi un abstinences pazīmes, pastiprinot nogurumu. Kofeīnu ieteicams lietot ar mēru, vienlaikus neaizmirstot rūpēties par pietiekamu šķidruma uzņemšanu.
Alkohols
Alkohols var negatīvi ietekmēt organisma hidratāciju un aknu spēju uzturēt līdzsvarotu cukura līmeni asinīs. Šīs izmaiņas samazina energiju, kā arī traucē kvalitatīvu miegu. Lai samazinātu alkohola negatīvo ietekmi uz pašsajūtu, vēlams ierobežot vai pārtraukt tā lietošanu un nodrošināt sev atbilstošu šķidruma daudzumu ikdienā.
Secinājums
Mūsu izvēlētais uzturs tieši ietekmē enerģijas līmeni un labsajūtu. Izslēdzot iepriekš minētos produktus, kas mazina enerģiju, ir iespējams uzturēt sparīgu un aktīvu dzīvesveidu. Izvēlieties uzturvielām bagātus, sabalansētus produktus, lai ilgstoši nodrošinātu enerģiju un stiprinātu veselību visas dienas garumā. Atcerieties – veselīgs uzturs ir ilgstošas enerģijas un dzīves kvalitātes pamats, tāpēc rūpīgi izvēlieties, ko iekļaut savā ēdienkartē. Tāpat svarīgi arī ikdienā nodrošināt fiziskas aktivitātes.

Veselīga uztura eksperte un sertificēta uztura speciāliste, kura specializējas sabalansēta uztura risinājumos, lai palīdzētu sasniegt dažādus veselības mērķus – svara samazināšanu, enerģijas atjaunošanu vai vispārējas pašsajūtas uzlabošanu. Pašlaik Agnese ir galvenā uztura satura autore veselības platformā “Veselības Nams”.
Agnese ir ieguvusi pārtikas zinātnes un uztura bakalaura grādu Viļņas Universitātē, kā arī maģistra grādu Londonas Karalienes Marijas universitātē, kur padziļināti apguva uztura plānošanu un vielmaiņas regulāciju. Studiju laikā viņa piedalījās zinātniskos pētījumos, kas analizēja uztura izmaiņu ilgtermiņa ietekmi uz veselību.