Iespēja baudīt jau gatavus ēdienus, piemēram, dal chawal, vistas birjāni, rīsus ar garnelēm un citus gardumus, šķiet ļoti vilinoša. Šādi produkti ļauj ātri paēst, aizņem maz laika un parasti ir samērā izdevīgi. Tāpēc pēc nogurdinošas dienas gatavais ēdiens nereti šķitīs daudz pievilcīgāks nekā maltītes pagatavošana mājās. Daudzi priekšroku dod arī vistas desai vai vistas salami brokastīs, jo tie ir vienkārši un gardi. Tomēr rodas jautājums, vai šie ēdieni spēj nodrošināt visas organismam nepieciešamās uzturvielas. Turpinājumā uzzināsiet, kāpēc veselības labad nav ieteicams bieži izvēlēties jau sagatavotus ēdienus.
Kas ir jau sagatavotie ēdieni?
Jau sagatavotus jeb ērti lietojamus ēdienus parasti ražo, pilnībā termiski apstrādā, iepako un veido tā, lai tie būtu gatavi lietošanai bez ilgstošas gatavošanas. Šajā kategorijā ietilpst dažādas produktu formas, tostarp saldētas vakariņas, konservētas zupas, mikrosviestmaižu ēdieni un dažādi iepakojumā pieejami salātu maisījumi.
Iemesli izvairīties no gataviem pārtikas produktiem
Gatavoto ēdienu uzturvērtība katrā produktā var ievērojami atšķirties. Daļa var nodrošināt arī vērtīgas uzturvielas, bet citos sastāvā ir daudz nelabvēlīgu vielu, piemēram, pievienotais cukurs, piesātinātie tauki vai pārmērīgs sāls. Tāpēc ir ļoti svarīgi rūpīgi izlasīt etiķetes un izvērtēt, ko šādi produkti satur. Piemēram, vistas salami satur olbaltumvielas, bet konservēti zirņi vai kukurūza var būt salīdzinoši veselīgāki. Tomēr lielākā daļa jau gatavu maltīšu nesniedz visu to, kas nepieciešams pilnvērtīgai uzturam. Tālāk minēti galvenie iemesli, kāpēc šādas pārtikas lietošanu būtu vēlams ierobežot.
1. Liels daudzums pārstrādātu sastāvdaļu
Gatavi produkti bieži ietver virkni pārstrādātu vielu, piemēram, konservantus, mākslīgās piedevas un krāsvielas. To regulāra lietošana var negatīvi ietekmēt veslību.
2. Augsts sāls saturs
Šādos ēdienos nereti tiek pievienots ievērojams daudzums sāls, lai uzlabotu garšu un paildzinātu derīguma termiņu. Pārmērīgs sāls patēriņš var veicināt paaugstinātu asinsspiedienu, kas ir riska faktors sirds un asinsvadu slimībām. Saskaņā ar veselības dienestu datiem apmēram 75% mūsu sāls devas nāk tieši no gatavās pārtikas.
3. Zema uzturvērtība
Daļa iepakojumu ēdienu nav pilnvērtīgi no uzturvielu viedokļa – tajos var trūkt šķiedrvielu, vitamīnu vai minerālvielu. Tā vietā tās vairāk nodrošina tukšas kalorijas, kas nav piemērotas kvalitatīvam uzturam.
4. Daudz neveselīgu tauku
Dažos rūpnieciski gatavotos ēdienos ir paaugstināts piesātināto vai trans-tauku saturs, kas organismā var palielināt holesterīna līmeni un attiecīgi sekmēt sirds slimību attīstību.
5. Svara pieauguma risks
Liela daļa pusfabrikātu tiek piedāvāti lielās porcijās, kas mudina pārmērīgi ēst un var sekmēt svara pieaugumu, kā arī tādas veselības problēmas kā aptaukošanās. Turklāt gatavo maltīšu enerģētiskā vērtība ir augsta, jo pievienoti liekie tauki un cukurs. Izvēloties mājās gatavotu ēdienu, iespējams būtiski samazināt uzņemto kaloriju daudzumu. Piemēram, standarta saldētā pusfabrikāta porcija satur aptuveni 500–800 kilokalorijas. Ja persona katru dienu apēd vienu šādu porciju, nedēļā tas papildina uzturu par 3500–5600 kilokalorijām. Laika gaitā šīs izmaiņas palīdz samazināt svaru vai saglabāt to normālā līmenī, īpaši ievērojot sabalansētu uzturu un regulāri kustoties. Turklāt ēdienu var viegli bagātināt ar svaigiem dārzeņiem vai salātiem, nenodarbinot profesionālu pavāru.

Veselīga uztura eksperte un sertificēta uztura speciāliste, kura specializējas sabalansēta uztura risinājumos, lai palīdzētu sasniegt dažādus veselības mērķus – svara samazināšanu, enerģijas atjaunošanu vai vispārējas pašsajūtas uzlabošanu. Pašlaik Agnese ir galvenā uztura satura autore veselības platformā “Veselības Nams”.
Agnese ir ieguvusi pārtikas zinātnes un uztura bakalaura grādu Viļņas Universitātē, kā arī maģistra grādu Londonas Karalienes Marijas universitātē, kur padziļināti apguva uztura plānošanu un vielmaiņas regulāciju. Studiju laikā viņa piedalījās zinātniskos pētījumos, kas analizēja uztura izmaiņu ilgtermiņa ietekmi uz veselību.