Neatkarīgi no tā, vai jums ir diagnosticēts cukura diabēts vai nē, veselīgs uzturs vienmēr nāk par labu veselībai. Personām ar cukura diabētu īpaši jāpievērš uzmanība glikozes līmeņa kontrolei asinīs. Šī iemesla dēļ diabēta uzturs ietver daudz augļu, dārzeņu, pilngraudu produktu un piena produktus ar zemu tauku saturu. Ir ieteicams izvairīties no saldiem ēdieniem un sarkanās gaļas. Dienu var sākt ar īpaši diabēta pacientiem paredzētiem dzērieniem brokastīs. Speciālisti iesaka vairākas veselīgas dzērienu iespējas, kas piemērotas lietošanai tukšā dūšā, lai veiksmīgi uzsāktu dienu.
Labākie dzērieni rītiem cukura diabēta pacientiem
Ja ciešat no cukura diabēta, varat uzsākt dienu ar vairākiem piemērotiem dzērieniem, taču pirms jebkādu izmaiņu ieviešanas ikdienas uzturā ieteicams konsultēties ar savu ārstu.
1. silts ūdens ar citronu
Glāze silta ūdens ar nedaudz citrona palīdz attīrīt organismu un var sekmēt svara regulēšanu, kas ir būtiski cilvēkiem ar cukura diabētu.
2. kanēļa tēja
Kanēlim piemīt spējas uzlabot organisma jutību pret insulīnu, tāpēc, vārot tēju ar kanēļa standziņām, iespējams veicināt glikozes līmeņa normalizēšanos asinīs.
3. rūgtā ķirbja sula
Rūgtais ķirbis satur savienojumus, kas darbojas līdzīgi kā insulīns, tādējādi var palīdzēt samazināt cukura līmeni asinīs.
4. grieķu sierāboliņa ūdens
Grieķu sierāboliņa sēklas ir bagātas ar šķīstošajām šķiedrvielām, kas var palīdzēt stabilizēt cukura līmeni asinīs. Sēklas ieteicams iepriekš izmērcēt ūdenī un dzert šo ūdeni no rīta.
5. amlas sula
Amla jeb indiešu ērkšķoga ir auglis ar augstu C vitamīna saturu, tas var palīdzēt uzturēt cukura līmeni un veicināt imunitāti, kas ir īpaši svarīgi diabetiķiem.
6. alvejas sula
Alveja veicina ādas veselību un palīdz dzīšanas procesos. Tāpat alvejas sula mazās devās tukšā dūšā var veicināt glikozes līmeņa stabilizāciju asinīs, pateicoties hipoglikēmiskajai iedarbībai.
7. bazilika tēja
Bazilika lapām piemīt īpašības, kas palīdz organismam regulēt cukura līmeni, tāpēc ieteicams pievienot svaigas lapas tējai cilvēkiem ar cukura diabētu.
8. zaļie kokteiļi
Zaļo kokteili iespējams pagatavot no svaigiem zaļumiem, piemēram, spinātiem vai kāpostiem, pievienojot olbaltumvielu pulveri. Šāds dzēriens nodrošinās papildu šķiedrvielas un uzturvielas, kā arī sekmēs šķidruma uzņemšanu. Dzērienus, kas lietoti tukšā dūšā, organisms efektīvāk uzņem, jo barības vielas netiek aizkavētas ar citu pārtikas produktu sagremošanu, tā palīdzot labāk kontrolēt cukura līmeni.
Dzērieni, no kuriem diabēta pacientiem būtu jāizvairās
Saldi dzērieni, tostarp parastās gāzētās limonādes un saldinātas tējas, ir jāizslēdz no ikdienas uztura, jo tie var izraisīt strauju cukura līmeņa paaugstināšanos asinīs. Šie dzērieni satur daudz tukšu kaloriju un nodrošina minimālu uzturvērtību. Zemāk norādīti dzērieni, kurus cilvēkiem ar cukura diabētu vēlams lietot ierobežoti vai pilnībā izvairīties no tiem.
1. alkohols
Pārmērīga alkoholisko dzērienu lietošana dažkārt var izraisīt glikozes līmeņa pazemināšanos asinīs un traucēt zāļu iedarbībai. Alkoholu ieteicams lietot ar mēru un vienmēr konsultēties ar ārstu.
2. enerģijas dzērieni
Enerģijas dzērienos nereti ir augsts cukura un kofeīna saturs, kas var negatīvi ietekmēt ne tikai cukura līmeni, bet arī vispārējo veselību.
3. aromatizēta kafija un kapučīno dzērieni
Dzērieni ar papildinājumiem – cukuru, sīrupiem vai putukrējumu – satur daudz kaloriju un cukura, kas izraisa glikozes līmeņa celšanos asinīs. Priekšroka dodama dabīgiem un nepārstrādātiem dzērieniem, kas ir piemērotāki cukura diabēta pacientiem. Papildus ieteicams regulāri lietot ūdeni, jo tas neietekmē cukura līmeni un palīdz novērst organisma atūdeņošanos, kas bieži vien novērojama pie paaugstināta glikozes līmeņa asinīs.

Veselīga uztura eksperte un sertificēta uztura speciāliste, kura specializējas sabalansēta uztura risinājumos, lai palīdzētu sasniegt dažādus veselības mērķus – svara samazināšanu, enerģijas atjaunošanu vai vispārējas pašsajūtas uzlabošanu. Pašlaik Agnese ir galvenā uztura satura autore veselības platformā “Veselības Nams”.
Agnese ir ieguvusi pārtikas zinātnes un uztura bakalaura grādu Viļņas Universitātē, kā arī maģistra grādu Londonas Karalienes Marijas universitātē, kur padziļināti apguva uztura plānošanu un vielmaiņas regulāciju. Studiju laikā viņa piedalījās zinātniskos pētījumos, kas analizēja uztura izmaiņu ilgtermiņa ietekmi uz veselību.