Podagra ir sāpīga artrīta forma, kas rodas, ja organismā uzkrājas pārlieku daudz urīnskābes. Urīnskābes kristāli veidojas locītavās un izraisa iekaisumu un sāpes. Urīnskābe tiek radīta organismā, sadalot purīnus – vielas, kas atrodas daudzos pārtikas produktos.
Zema purīnu satura uzturs
Viens no podagras simptomu kontroles veidiem ir ievērot uzturu ar samazinātu purīnu daudzumu. Ārsti bieži iesaka cilvēkiem ar paaugstinātu urīnskābes līmeni asinīs (hiperurikēmiju) izvēlēties šādu diētu, jo tā samazina podagras uzliesmojuma risku. Lai arī ēšanas paradumi ietekmē urīnskābes daudzumu, uztura nozīme ir mazāka nekā medikamentiem.
Universāla diēta, kas pilnībā izslēdz paasinājumus, nepastāv, tomēr pareiza izvēlne palīdz:
- Saglabāt un sasniegt veselīgu ķermeņa svaru
- Attīstīt labus ēšanas paradumus
- Mazināt produktu ar augstu purīnu saturu lietošanu
- Izvēlēties pārtiku, kas palīdz regulēt urīnskābes līmeni
Kādi pārtikas produkti nav ieteicami podagras gadījumā
Lai samazinātu podagras simptomu risku, vēlams izvairīties no pārtikas un dzērieniem ar augstu purīnu daudzumu.
Produkti ar augstu purīnu līmeni, no kuriem jāizvairās:
- Alus un graudu alkoholiski dzērieni, piemēram, degvīns vai viskijs
- Sarkana gaļa, piemēram, liellops, jērs, cūkgaļa, teļa gaļa
- Iekšējo orgānu gaļa – aknas, nieres, aizkrūtes dziedzeris, aizkuņģa dziedzeris
- Jūras produkti, it īpaši garneles, omāri, mīdijas, anšovi, sardīnes
- Vienkāršie cukuri un fruktozes avoti – gāzētie dzērieni, daži sulas veidi, brokastu pārslas, saldējums, saldumi, ātrās uzkodas
- Savvaļas dzīvnieku gaļa, piemēram, zosu, stirnu, brieža gaļa
- Tītara gaļa
- Mērces, īpaši tās, kuru pamatā ir gaļa vai gaļas buljoni
- Raugs un rauga ekstrakti
Labākie produkti podagras slimnieka uzturā
Ieteicams izvēlēties pārtiku ar zemu purīnu saturu:
- Beztauku vai ar zemu tauku saturu piena produkti, piemēram, jogurts, liesais piens
- Svaigi augļi ar zemu cukura saturu un dārzeņi
- Rieksti, zemesriekstu sviests, pilngraudu produkti
- Augu eļļas un tauki
- Kartupeļi, rīsi, maize, makaroni
- Olas (mērenībā)
- Zivs, vistas gaļa, sarkanā gaļa – ierobežotā daudzumā (aptuveni 110–170 g dienā)
- Ķirši, mellenes, zemenes
- Tofu
Ēšanas paradumos iekļaujot tādus dārzeņus kā spināti un sparģeļi, nav pierādīts, ka tie palielinātu podagras risku, lai gan tie satur vairāk purīnu. Pākšaugi un sojas produkti arī ir piemēroti, jo tie var palīdzēt samazināt urīnskābes daudzumu.
Kādi dzērieni ir piemēroti podagras gadījumā?
Urīnskābes līmeni ietekmē ne tikai uzturs, bet arī lietotie dzērieni.
Ko dzert ikdienā?
Būtiski ir uzņemt pietiekami daudz šķidruma – ieteicams apmēram 2–4 litrus dienā. Labākā izvēle ir ūdens, kas palīdz nierēm izvadīt urīnskābi. Pietiekams šķidruma daudzums atbalsta nieru darbību un samazina podagras risku.
C vitamīns var palīdzēt mazināt urīnskābes līmeni, tāpēc mērenībā lietotas apelsīnu sulas var būt noderīgas. Tomēr tajās esošais cukurs, īpaši fruktoze, var veicināt urīnskābes palielināšanos, tāpēc šie dzērieni piemēroti tikai saprātīgos daudzumos. Arī mēreni lietota kafija ar kofeīnu var veicināt urīnskābes līmeņa samazināšanos.
No kādiem dzērieniem jāatturas?
Ieteicams izvairīties no saldinātiem dzērieniem, piemēram, gāzētiem bezalkoholiskajiem dzērieniem vai sulām ar pievienotu cukuru. Nereti nepieciešams ierobežot arī alkohola patēriņu vai to pilnībā izslēgt – šādās situācijās ieteicams konsultēties ar ārstu.
Lai arī sabalansēta diēta palīdz regulēt urīnskābes daudzumu, dažkārt tā nav pietiekama, un var rasties vajadzība pēc medikamentiem, lai novērstu nākamos podagras uzliesmojumus. Par nepieciešamo ārstēšanu vienmēr jākonsultējas ar ārstu.
Ieteikumi podagras diētai
Brokastis
Pilngraudu pārslas bez pievienota cukura, zema tauku satura vai liesais piens, zemenes un tasi kafijas.
Pusdienas
Ceptas vistas filejas (aptuveni 60 g) sviestmaize ar pilngraudu maizi un sinepēm. Papildus – zaļumu salāti ar riekstiem, pievienojot balzamiko etiķi un olīveļļu. Dzēriens – ūdens vai liesais piens.
Uzkoda
Tase svaigu ķiršu, melone vai liesais jogurts.
Vakariņas
Cepta lasis (aptuveni 90–110 g), zaļās pupiņas un puse līdz viena tase pilngraudu makaronu ar olīveļļu un citrona-piparu garšvielu.
Galvenās atziņas
Podagra ir artrīta paveids, kas izraisa sāpīgu locītavu iekaisumu. Tā attīstās no pārmērīga urīnskābes daudzuma asinīs, kas savukārt noved pie kristālu veidošanās locītavās. Uztura sakārtošana palīdz kontrolēt podagru un samazināt urīnskābes līmeni. Podagras gadījumā būtiski ievērot:
- Samazināt pārtikas ar augstu purīnu saturu uzņemšanu
- Priekšroku dot produktiem ar zemu purīnu daudzumu
- Lietot pietiekami daudz šķidruma, īpaši ūdens
- Izvairīties no saldinātiem dzērieniem un alkohola
Kaut gan uzturs vien nenovērsīs visus podagras uzliesmojumus, pārdomāts ēšanas režīms palīdz samazināt to biežumu un mazināt simptomus.

Sveikatos ir gyvenimo būdo ekspertė, specializuojanti įvairiose srityse nuo mitybos ir sporto iki psichologijos ir odontologijos. Ji dalijasi straipsniais apie sveiką maistą, sporto programas, ligų prevenciją bei gydymo būdus. Karolina taip pat analizuoja psichologinius aspektus, tokius kaip streso valdymas ar emocinė gerovė, bei pateikia mokslu grįstus patarimus. Jos tikslas – padėti skaitytojams gyventi sveikiau, laimingiau ir sąmoningiau.