Papainas svara samazināšanai

Paskaidrojums:

– **Papainas** – fermenta papainas latviskais nosaukums ir **papainis**. Tomēr arī “papainas” ir sastopams farmaceitiskā un uztura bagātinātāju kontekstā, tomēr “papainis” ir korektāks.
– **Svorio metimui** – lietuviski tas nozīmē “svara samazināšanai” vai “svara zaudēšanai”.
– Ja tas ir produkta nosaukums vai anotācija, precīzākais tulkojums būtu “**Papainis svara samazināšanai**”.

Alternatīvas atkarībā no konteksta:
– Papainis svara zudumam
– Papainis svara kontrolei

Taču terminoloģiski pareizi – **Papainis svara samazināšanai**.

Papainas svara samazināšanai Paskaidrojums: – **Papainas** – fermenta papainas latviskais nosaukums ir **papainis**. Tomēr arī “papainas” ir sastopams farmaceitiskā un uztura bagātinātāju kontekstā, tomēr “papainis” ir korektāks. – **Svorio metimui** – lietuviski tas nozīmē “svara samazināšanai” vai “svara zaudēšanai”. – Ja tas ir produkta nosaukums vai anotācija, precīzākais tulkojums būtu “**Papainis svara samazināšanai**”. Alternatīvas atkarībā no konteksta: – Papainis svara zudumam – Papainis svara kontrolei Taču terminoloģiski pareizi – **Papainis svara samazināšanai**.

Papainu sauc enzīmu, kas dabiski ir sastopams papaijas augļos un veicina olbaltumvielu noārdīšanu. Šis enzīms atrodams arī kivi, mango, banānu, melones koka sulā un vislielākajā daudzumā tieši papaijās, no kurām tā nosaukums arī cēlies. Papainu ir izdevies iegūt tīrā veidā no papaijas augļu ķīmiskās apstrādes. Pārtikas rūpniecībā šo fermentu izmanto, lai mīkstinātu gaļu, savukārt reģionos, kur papaijas ir izplatītas, gardēži mēdz mērcēt gaļu papaijas lapās, lai tā pa nakti kļūtu mīkstāka. Papains spēj šķelt olbaltumvielas, kurās ķīmiskās saites nostiprina saistaudu šķiedras. Ikdienas valodā fermentatīvu audu vai zarnu vielu sadalīšanu nereti dēvē par toksīnu izvadīšanu. Šie sauktie toksīni un vielmaiņas blakusprodukti, kas rodas mazkustīga dzīvesveida un nesabalansētas ēšanas rezultātā, apgrūtina normālu vielu apmaiņu. Regulāri lietojot fermentus, kuri šķeļ olbaltumvielas, organismā uzkrātās atliekvielas tiek sašķeltas un viegli izvadītas, tādējādi audi saglabā jaunību un nepieciešamo enerģiju. Papains palīdz novērst tauku uzkrāšanos un sekmē to samazināšanos. Bieži literatūrā un preses izdevumos papains un līdzīgi fermenti, piemēram, bromelaīns, kas iegūstams no ananasiem, tiek aplam asociēti ar spēju šķelt taukus. Patiesībā šo tropisko augļu enzīmi ietekmē olbaltumvielas, nevis taukus. Tomēr pozitīvais efekts uz zemādas taukaudiem rodas no fermentu iedarbības uz saistaudu un lipocītu struktūru. Lipocīti jeb tauku šūnas ir diezgan lielas, un, fermentiem iedarbojoties, to stabilitāte var samazināties. Daudzās valstīs, piemēram, Vācijā un Lielbritānijā, papainam farmācijas nozarē piešķirts plašs pielietojums. Pieauguša cilvēka vesels zarnu gļotādas slānis spēj uzņemt apmēram 6 līdz 10 procentus papaina. Lai panāktu vēlamo efektu, fermentu lietošana jāveic ilgstoši un regulāri, rezultāti kļūst jūtami apmēram trīs mēnešu laikā. Viena no galvenajām papaina priekšrocībām ir tā labā panesamība. Šis enzīms uzlabo gremošanas procesu un palielina uzturvielu – galvenokārt olbaltumvielu un ogļhidrātu – uzsūkšanos. Papains atrodams augstā koncentrācijā ne tikai papaijas augļa mīkstumā, bet arī nepārstrādātajā mizā un sēklās. Šis ferments, kas ietilpst cisteīna proteāžu grupā, iedarbojas uz olbaltumvielu šķelšanu plašā diapazonā. Kā alternatīvās ārstniecības līdzekli izmanto papainu slimību sākumstadiju ārstēšanai, kur tas apliecina terapeitisku darbību. Tāpat papains spēj nedaudz noārdīt fibrīnu asinsvadu sieniņās, kas mazina trombozes risku, un iespējams, tas ietekmē arī zobu baltumu. Enzīms ir aktīvs gan skābā, gan sārmainā, gan neitrālā vidē, tāpēc to lieto kuņģa-zarnu trakta veselības problēmu gadījumos, kas saistīti ar dažādu kuņģa skābuma līmeni. Pārtikas rūpniecībā papainu izmanto gaļas mīkstināšanai, alus ražošanā tas palīdz novērst dzēriena duļķainību, savukārt tekstilrūpniecībā to lieto vilnas un zīda apstrādei, lai audums nesaveltos un nesarautos.

Parašykite komentarą

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *