Dārzeņu mizās bieži atrodami antioksidanti, šķiedrvielas un citas nozīmīgas uzturvielas. Neskatoties uz to, bieži vien ierasts dārzeņus nomizot automātiski. Tomēr dažu veidu dārzeņu mizas satur nozīmīgas barības vielas, kuru var zaudēt, ja tās izmet. Lasi tālāk un uzzini, kurus dārzeņus nedrīkstētu mizot.
Dārzeņi, kuriem ieteicams atstāt mizu
Dārzeņi ir būtiska sabalansēta uztura sastāvdaļa, jo tie nodrošina organismu ar svarīgām uzturvielām. Daudzi dārzeņi uzturvielu ziņā ir īpaši vērtīgi tieši savās mizās.
1. Kartupeļi
Kartupeļi ir populāra sastāvdaļa daudzos ēdienos, bet to miza satur ievērojamu daudzumu šķiedrvielu, vitamīnu un minerālvielu. Kartupeļa miza satur vairāk kālija nekā daži gaļas produkti, kas ir svarīgi sirds un muskuļu darbībai. Turklāt mizā atrodas arī dzelzs, kas palīdz nodrošināt veselīgu asinsrades procesu. Kartupeļu vārot vai cepot ar mizu, uzlabojas neaizvietojamo uzturvielu daudzums un tekstūra. Pirms gatavošanas kartupeļus vēlams rūpīgi nomazgāt, lai atbrīvotos no netīrumiem. Kartupeļus gatavo arī ar visu mizu.
2. Burkāni
Burkānu mizas ir droši ēdamas un arī satur daudz vērtīgu uzturvielu. Tās ir plānas un ēdamas, turklāt bagātas ar antioksidantiem, C vitamīnu, B3 vitamīnu, šķiedrvielām un fitoelementiem. Šīs vielas palīdz stiprināt imunitāti un uzturētu ādas, kā arī redzes veselību. Burkāni satur beta karotīnu, kas dod oranžo krāsu un uzlabo gremošanu kopā ar vispārējo pašsajūtu.
3. Gurķi
Gurķus ieteicams lietot uzturā kopā ar mizu. Gurķu miza ir bagāta ar šķiedrvielām, vitamīniem un minerālvielām, tostarp K vitamīnu, kas ir nozīmīgs asins zrazumam un kaulu veselībai. Gurķu mizā ir arī silīcija savienojumi, kas labvēlīgi ietekmē ādas, matu un nagu stāvokli. Pievienojot gurķus ar mizu salātiem vai uzkodām, varat uzlabot uzturvērtību un palīdzēt organismam saglabāt ūdens līdzsvaru.
4. Baklažāni
Baklažānu miza satur spēcīgu antioksidantu nazunīnu, kas palīdz aizsargāt smadzeņu šūnas no oksidatīvā stresa. Tajā ir arī šķiedrvielas, kas atvieglo gremošanu un veicina sāta sajūtu. Gatavojot, piemēram, baklažānu sautējumus vai cepot baklažānu ar visu mizu, var pilnvērtīgi izmantot tā labvēlīgās īpašības.
5. Cukīni
Cukīņu miza un mīkstums abi ir veselībai vērtīgi – tie uzlabo gremošanu, palīdz justies labāk un sekmē kaulu stiprību. Cukīņu miza ir labs šķiedrvielu, C vitamīna un kālija avots. Tā piešķir dažādību tekstūrā dažādiem ēdieniem. Neatkarīgi no tā, vai cukīni tiek sautēti, grilēti vai cepti, tos ieteicams lietot ar mizu, lai nezaudētu uzturvielas. Atceries dārzeņus pirms lietošanas un gatavošanas kārtīgi nomazgāt, lai atbrīvotos no netīrumiem un iespējamajiem pesticīdu atlikumiem.

Veselīga uztura eksperte un sertificēta uztura speciāliste, kura specializējas sabalansēta uztura risinājumos, lai palīdzētu sasniegt dažādus veselības mērķus – svara samazināšanu, enerģijas atjaunošanu vai vispārējas pašsajūtas uzlabošanu. Pašlaik Agnese ir galvenā uztura satura autore veselības platformā “Veselības Nams”.
Agnese ir ieguvusi pārtikas zinātnes un uztura bakalaura grādu Viļņas Universitātē, kā arī maģistra grādu Londonas Karalienes Marijas universitātē, kur padziļināti apguva uztura plānošanu un vielmaiņas regulāciju. Studiju laikā viņa piedalījās zinātniskos pētījumos, kas analizēja uztura izmaiņu ilgtermiņa ietekmi uz veselību.