Neatkarīgi no tā, vai gatavojat kādu Āzijas ēdienu vai zupu, bieži vien izvēlaties kukurūzas cieti, lai ēdienam piešķirtu nepieciešamo konsistenci. Lai arī šis pulveris palīdz padarīt mērces vai citus ēdienus biezākus, tas ne vienmēr ir labvēlīgs veselībai. Kukurūzas cietē ir daudz ogļhidrātu, tāpēc ēdiens kļūst sātīgāks un ar lielāku enerģētisko vērtību. Par laimi, ir vairāki veselīgāki kukurūzas cietes aizvietotāji, kas ļauj saglabāt līdzīgu struktūru. Turpiniet lasīt, lai uzzinātu vairāk par alternatīvām.
Kas ir kukurūzas ciete
Graudu kultūrām, tostarp rīsiem, kviešiem un kukurūzai, ir endosperms, kas satur daudz cietes. Kukurūzas ciete tiek iegūta no kukurūzas graudu endosperma un ir smalks pulveris. Tā ir populāra sastāvdaļa dažādu ēdienu recepšu sabiezināšanai, jo palīdz panākt vēlamo blīvumu, būtiski neietekmējot garšu. Turklāt pastāv vairāki alternatīvi risinājumi, kas piemēroti arī saldo vai sāļu ēdienu pagatavošanai.
Kāpēc kukurūzas ciete nav veselīga
Kukurūzas ciete ir rūpnieciski attīrīta, tās sastāvā dominē vienkāršie ogļhidrāti. Lai gan šie savienojumi piedalās organismam nepieciešamās enerģijas nodrošināšanā, tie strauji uzsūcas un paaugstina glikozes līmeni asinīs. Rafinēšanas procesā lielākā daļa vērtīgo uzturvielu tiek zaudētas, līdz ar to produktā ir maz šķiedrvielu, minerālvielu un vitamīnu. Šāds pulveris galvenokārt palielina kaloriju daudzumu ēdienā, bet nesniedz nozīmīgu uzturvērtību.
Cik daudz kukurūzas cietes ir droši patērēt dienā
Kukurūzas ciete pati par sevi nav kaitīga un nelielā daudzumā var būt daļa no sabalansēta uztura. Parasti lietojot mazās devās, nav būtisku risku veselībai. Tomēr ieteicams šo sastāvdaļu lietot pēc iespējas retāk un nekad pārmērīgi. Nozīmīgs ir sabalansēts uzturs un kopējais uzņemto kaloriju daudzums. Precīza atļautā deva nav noteikta, taču kukurūzas cietes enerģētiskā vērtība jāņem vērā kopējā dienas uzturā, kā to parasti darāt ar citiem produktiem.
7 veselīgāki kukurūzas cietes aizvietotāji
Lai gan kukurūzas ciete bieži tiek izmantota kā biezinātājs vai pārklājuma sastāvdaļa, pastāv vairāki alternatīvi veidi, kā sabiezināt ēdienus.
1. kokosrieksts
Mērču vai sautējumu biezināšanai var izmantot kokosriekstu, kas ēdienam piešķir gan struktūru, gan izteiktāku garšu.
2. čia sēklas un linsēklas
Desertos, piemēram, ievārījumos vai pudiņos, efektīvi biezinātāji ir čia sēklas un linsēklas, kas uzbriest un palīdz iegūt nepieciešamo konsistenci.
3. turku zirņu milti
Turku zirņu milti, ko izgatavo, samaļot turku zirņus, satur daudz olbaltumvielu un šķiedrvielu un ir piemēroti sāļiem ēdieniem. Tos dažkārt dēvē arī par gram miltiem.
4. mandeļu milti
Mandeļu milti ir bagāti ar veselīgajiem taukiem, olbaltumvielām un šķiedrvielām, papildus tie satur dažādus vitamīnus un minerālvielas. Tos var izmantot gan saldo, gan sāļo ēdienu receptēs.
5. kartupeļu ciete
Kartupeļu ciete arī ir labs aizvietotājs. Atšķirībā no kukurūzas cietes, tajā ir nedaudz mazāk kaloriju un uzturvērtības. Tāpēc to bieži izvēlas ēdienu biezināšanai.
6. kokosriekstu milti
No žāvēta kokosrieksta iegūtos kokosriekstu miltus var izmantot ēdienos, kur nepieciešama īpaši ātra sabiezināšana vai tekstūras uzlabošana.
7. prosas milti
Prosas miltus var pievienot dažādiem ēdieniem, lai iegūtu nepieciešamo sabiezinājumu. Uzturvērtības ziņā tie pārspēj kukurūzas cieti, vienlaikus saglabājot garšas īpašības. Citas alternatīvas ietver ēdiena gatavošanas laika pagarināšanu, ūdens daudzuma samazināšanu vai sasmalcinātu dārzeņu pievienošanu.

Veselīga uztura eksperte un sertificēta uztura speciāliste, kura specializējas sabalansēta uztura risinājumos, lai palīdzētu sasniegt dažādus veselības mērķus – svara samazināšanu, enerģijas atjaunošanu vai vispārējas pašsajūtas uzlabošanu. Pašlaik Agnese ir galvenā uztura satura autore veselības platformā “Veselības Nams”.
Agnese ir ieguvusi pārtikas zinātnes un uztura bakalaura grādu Viļņas Universitātē, kā arī maģistra grādu Londonas Karalienes Marijas universitātē, kur padziļināti apguva uztura plānošanu un vielmaiņas regulāciju. Studiju laikā viņa piedalījās zinātniskos pētījumos, kas analizēja uztura izmaiņu ilgtermiņa ietekmi uz veselību.