Kukurūzas cietes aizstājēji, kas patiešām sabiezinās jūsu ēdienus un būs veselīgi

Kukurūzas cietes aizstājēji, kas patiešām sabiezinās jūsu ēdienus un būs veselīgi

Pēdējo reizi atjaunināts: 2025-09-08

Neatkarīgi no tā, vai gatavojat kādu Āzijas ēdienu vai zupu, bieži vien izvēlaties kukurūzas cieti, lai ēdienam piešķirtu nepieciešamo konsistenci. Lai arī šis pulveris palīdz padarīt mērces vai citus ēdienus biezākus, tas ne vienmēr ir labvēlīgs veselībai. Kukurūzas cietē ir daudz ogļhidrātu, tāpēc ēdiens kļūst sātīgāks un ar lielāku enerģētisko vērtību. Par laimi, ir vairāki veselīgāki kukurūzas cietes aizvietotāji, kas ļauj saglabāt līdzīgu struktūru. Turpiniet lasīt, lai uzzinātu vairāk par alternatīvām.

Kas ir kukurūzas ciete

Graudu kultūrām, tostarp rīsiem, kviešiem un kukurūzai, ir endosperms, kas satur daudz cietes. Kukurūzas ciete tiek iegūta no kukurūzas graudu endosperma un ir smalks pulveris. Tā ir populāra sastāvdaļa dažādu ēdienu recepšu sabiezināšanai, jo palīdz panākt vēlamo blīvumu, būtiski neietekmējot garšu. Turklāt pastāv vairāki alternatīvi risinājumi, kas piemēroti arī saldo vai sāļu ēdienu pagatavošanai.

Kāpēc kukurūzas ciete nav veselīga

Kukurūzas ciete ir rūpnieciski attīrīta, tās sastāvā dominē vienkāršie ogļhidrāti. Lai gan šie savienojumi piedalās organismam nepieciešamās enerģijas nodrošināšanā, tie strauji uzsūcas un paaugstina glikozes līmeni asinīs. Rafinēšanas procesā lielākā daļa vērtīgo uzturvielu tiek zaudētas, līdz ar to produktā ir maz šķiedrvielu, minerālvielu un vitamīnu. Šāds pulveris galvenokārt palielina kaloriju daudzumu ēdienā, bet nesniedz nozīmīgu uzturvērtību.

Cik daudz kukurūzas cietes ir droši patērēt dienā

Kukurūzas ciete pati par sevi nav kaitīga un nelielā daudzumā var būt daļa no sabalansēta uztura. Parasti lietojot mazās devās, nav būtisku risku veselībai. Tomēr ieteicams šo sastāvdaļu lietot pēc iespējas retāk un nekad pārmērīgi. Nozīmīgs ir sabalansēts uzturs un kopējais uzņemto kaloriju daudzums. Precīza atļautā deva nav noteikta, taču kukurūzas cietes enerģētiskā vērtība jāņem vērā kopējā dienas uzturā, kā to parasti darāt ar citiem produktiem.

7 veselīgāki kukurūzas cietes aizvietotāji

Lai gan kukurūzas ciete bieži tiek izmantota kā biezinātājs vai pārklājuma sastāvdaļa, pastāv vairāki alternatīvi veidi, kā sabiezināt ēdienus.

1. kokosrieksts

Mērču vai sautējumu biezināšanai var izmantot kokosriekstu, kas ēdienam piešķir gan struktūru, gan izteiktāku garšu.

2. čia sēklas un linsēklas

Desertos, piemēram, ievārījumos vai pudiņos, efektīvi biezinātāji ir čia sēklas un linsēklas, kas uzbriest un palīdz iegūt nepieciešamo konsistenci.

3. turku zirņu milti

Turku zirņu milti, ko izgatavo, samaļot turku zirņus, satur daudz olbaltumvielu un šķiedrvielu un ir piemēroti sāļiem ēdieniem. Tos dažkārt dēvē arī par gram miltiem.

4. mandeļu milti

Mandeļu milti ir bagāti ar veselīgajiem taukiem, olbaltumvielām un šķiedrvielām, papildus tie satur dažādus vitamīnus un minerālvielas. Tos var izmantot gan saldo, gan sāļo ēdienu receptēs.

5. kartupeļu ciete

Kartupeļu ciete arī ir labs aizvietotājs. Atšķirībā no kukurūzas cietes, tajā ir nedaudz mazāk kaloriju un uzturvērtības. Tāpēc to bieži izvēlas ēdienu biezināšanai.

6. kokosriekstu milti

No žāvēta kokosrieksta iegūtos kokosriekstu miltus var izmantot ēdienos, kur nepieciešama īpaši ātra sabiezināšana vai tekstūras uzlabošana.

7. prosas milti

Prosas miltus var pievienot dažādiem ēdieniem, lai iegūtu nepieciešamo sabiezinājumu. Uzturvērtības ziņā tie pārspēj kukurūzas cieti, vienlaikus saglabājot garšas īpašības. Citas alternatīvas ietver ēdiena gatavošanas laika pagarināšanu, ūdens daudzuma samazināšanu vai sasmalcinātu dārzeņu pievienošanu.

Parašykite komentarą

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *