Ja jums diagnosticēts cukura diabēts, iespējams, jau zināt, cik nozīmīgi ir kontrolēt uzņemtā cukura apjomu. Dabiskos cukurus dzērienos un pārtikā parasti ir viegli pamanīt, taču tādus mākslīgos saldinātājus kā sukraloze atpazīt mēdz būt sarežģītāk. Turpinājumā aplūkosim, kas ir sukraloze, kā tā ietekmē glikozes līmeni asinīs, kā arī analizēsim šī saldinātāja iespējamos ieguvumus un riskus veselībai.
Kas ir sukraloze un kādēļ tā tiek lietota?
Sukraloze, kas pazīstama arī ar nosaukumu “Splenda”, ir sintētisks saldinātājs, ko dažkārt izmanto cukura vietā.
Sukralozes galvenās priekšrocības:
- Sukraloze nesatur kalorijas, tādēļ to bieži izvēlas diētai vai enerģijas daudzuma uzņemšanas ierobežošanai.
- Šis saldinātājs ir krietni saldāks par cukuru, tāpēc nelielam daudzumam pietiek, lai piešķirtu vēlamo garšu produktiem vai dzērieniem.
- Pētījumu apkopojumos norādīts, ka mākslīgie saldinātāji, tostarp sukraloze, vidēji var samazināt ķermeņa svaru apmēram par 0,8 kilogramiem.
- Atšķirībā no daļas citu saldinātāju, sukraloze neveicina zobu bojāšanos.
Sukralozes radītās briesmas
Ietekme uz zarnu veselību
Zarnu mikroflora ir nozīmīga vispārējai veselībai, tostarp imunitātes uzturēšanai, sirds darbībai un svara regulācijai. Pētījumi ar grauzējiem rāda, ka sukraloze spēj ietekmēt mikroorganismu sastāvu zarnu traktā un negatīvi iedarboties arī uz labvēlīgajām baktērijām, veicinot iekaisuma procesus, tostarp aknās. Citi novērojumi liecina, ka sukraloze var izmainīt gremošanas hormonu līmeņus un radīt vielmaiņas traucējumus, piemēram, izraisīt aptaukošanos vai paaugstināt 2. tipa diabēta risku.
Riska faktori ēdiena gatavošanā
Paaugstinātas temperatūras ietekmē, piemēram, cepot vai gatavojot ēdienu, sukraloze var sadalīties un veidoties potenciāli kaitīgi hlorēti savienojumi. Kaut arī to ietekme uz veselību vēl nav pilnībā izpētīta, lietojot sukralozi ēdiena gatavošanā, ieteicams ievērot piesardzību.
Sukralozes ietekme cilvēkiem ar cukura diabētu
Mākslīgie saldinātāji, tostarp sukraloze, nereti tiek piedāvāti kā cukura aizvietotāji, kas nepalielina glikozes līmeni asinīs. Tomēr šī ietekme vēl nav pietiekami apstiprināta plašos zinātniskos pētījumos.
Agrākie pētījumu rezultāti:
Pētījumos secināts, ka cilvēkiem ar normālu svaru, kuri regulāri lietojuši sukralozi, šis saldinātājs ļoti maz vai nemaz neietekmēja glikozes līmeni asinīs.
Jaunākie pētniecības dati:
Kādā nelielā pētījumā atklāts, ka 17 cilvēkiem ar izteiktu aptaukošanos, kuri iepriekš nav regulāri lietojuši mākslīgos saldinātājus, sukraloze izraisīja glikozes līmeņa kāpumu par 14 procentiem un insulīna palielināšanos par 20 procentiem. Tas nozīmē, ka sukraloze var kāpināt cukura līmeni asinīs tiem, kas pie tās nav pieraduši, taču šīs izmaiņas netiek novērotas regulāriem lietotājiem. Cilvēkiem ar diabētu, kuriem insulīna izstrāde vai darbība ir traucēta, arī neliels glikozes līmeņa paaugstinājums var izraisīt nopietnus veselības sarežģījumus.
Vai sukraloze būtu iekļaujama uzturā?
Iespējams, sukralozi jau uzņemat, pat nenojaušot par to, jo tā tiek lietota daudzu zema kaloriju dzērienu, diētisku uzkodu un košļājamo gumiju sastāvā.
Ieteikumi izvērtēšanai:
- Pirms pieņemt lēmumu par pāreju no cukura uz sukralozi, jāsazinās ar ārstu un jākonsultējas par ietekmi uz jūsu veselību.
- Pāreju no cukura uz sukralozi ieteicams veikt pakāpeniski, piemēram, aizstājot cukuru ar sukralozi kafijā vai tējā – parasti šī saldinātāja nepieciešams mazāk nekā cukura.
- Izvairieties no sukralozes lietošanas cepšanā vai citā ēdiena gatavošanā, kur nepieciešama augsta temperatūra, lai nepieļautu nevēlamu reakciju rašanos.
Ārste un medicīnas zinātņu doktore ar vairāk nekā 15 gadu pieredzi dažādās medicīnas jomās. Karīna ir aizrautīga izglītotāja, kuras mērķis ir sniegt sabiedrībai zinātniski pamatotu un viegli saprotamu informāciju par slimībām, to simptomiem, profilaksi un ārstēšanas iespējām.
Karīna Ziediņa ir absolvējusi Latvijas Stradiņa universitāti, bet doktora grādu ieguvusi Heidelbergas Universitātē Vācijā, kur pētīja hronisku iekaisuma slimību mehānismus. Viņa ir strādājusi neatliekamās palīdzības nodaļās, ģimenes ārstu praksēs un specializētās klīnikās, tādējādi ieguvusi plašu klīnisko pieredzi dažādu veselības traucējumu jomā.