Lai gan daudzi dod priekšroku āboliem un brūklenēm kā galvenajam veselīgu sulu avotam, granātābolu sula nereti paliek nepamanīta. Ja jums ir pieņemams šis koši sarkanais auglis, noteikti novērtēsiet arī tā sulu. Granātābolu sula ar mērenu lietošanu sniedz ievērojamu uzturvērtību un daudzpusīgu labumu veselībai. Šo augli bieži atzīst par vienu no vislabākajiem izvēlēm, kas palīdz uzlabot veselības stāvokli. Zinātniskie pētījumi apstiprina, ka granātābolu sula var nodrošināt vairākas vērtīgas priekšrocības. Turpiniet lasīt, lai uzzinātu vairāk par šī augļa pozitīvu ietekmi!
Granātābolu sulas lietošanas ieguvumi
1. bagātīgs antioksidantu avots
Granātābolu sula satur gan antioksidantus, gan pretiekaisuma vielas. Šīs sastāvdaļas var palīdzēt samazināt noteiktu slimību, tostarp onkoloģijas, risku.
2. veicina sirds veselību
Pēc speciālistu teiktā, mērens granātābolu sulas patēriņš var mazināt sirds un asinsvadu saslimšanu iespēju. Sula satur polifenolus, kas atbalsta normālu sirds darbību. 2017. gadā publicētā augu terapijas pētījumā tika uzsvērts, ka granātābolu sulas lietošana samazina stenokardijas simptomu biežumu un intensitāti, kas liecina par sirds veselības uzlabošanos.
3. uzlabo nieru darbību
Granātābolos ir daudz kālija, kas palīdz samazināt nierakmeņu veidošanās iespēju un rūpēties par nieru veselību. Zinātniski pierādīts, ka antioksidanti bagātā uzturs, tostarp granātābolu sula, pasargā nieres no bojājumiem.
4. stabilizē asinsspiedienu
Paaugstināts asinsspiediens jeb hipertensija paaugstina sirds un asinsvadu slimību risku. Granātābolu sulā esošie ogļhidrāti sekmē dzelzs līmeņa uzlabošanos asinīs un palīdz samazināt paaugstinātu asinsspiedienu. Regulāra šīs sulas lietošana samazina hipertensijas attīstības varbūtību.
5. palīdz svara kontrollē
Granātāboli ir šķiedrvielām bagāts un ar zemu kaloriju daudzumu apveltīts auglis, tādēļ tā sula ir piemērota svara samazināšanai. Polifenoli, kas atrodami granātābolu sulā, var veicināt vielmaiņas procesus un palīdzēt organismam samazināt tauku uzkrāšanās apmēru. Svara izmaiņu rezultātā samazinās arī vairāku slimību attīstības risks.
6. stiprina imūnsistēmu
Ja bieži saskaraties ar infekcijām vai slimojat, granātābolu sula, pateicoties augstajam antioksidantu un C vitamīna saturam, palīdz stiprināt organismu un uzlabot noturību pret slimībām.
7. veicina auglību
Granātāboli var uzlabot dzimumdziņu un veicināt folijskābes sintēzi, kas nepieciešama veiksmīgai ieņemšanai. Tāpat antioksidanti palīdz uzlabot asins pieplūdi dzemdei un atbalsta dzemdes funkciju, kas ir svarīgi veselīgai grūtniecības norisei.
Kāds ir piemērotākais brīdis granātābolu sulas lietošanai?
Granātābolu sulu var dzert jebkurā laikā, tomēr labākais efekts tiek iegūts to lietojot no rīta. Daļa uzturvielu organismā uzsūcas efektīvāk, kad kuņģis ir tukšs, tāpēc granātābolu sula ieteicama tieši dienas sākumā.
Vai granātābolu sulai var būt nevēlamas blakusparādības?
Lai gan mērena granātābolu sulas lietošana parasti nesagādā problēmas, pārmērīga tās lietošana var radīt veselības traucējumus. Grūtniecēm nav ieteicams lietot granātābolu ekstraktu, jo tajā var būt iekļautas mizas sastāvdaļas, kas nav drošas. Personām ar caureju vajadzētu izvairīties gan no sulas, gan ekstrakta lietošanas. Cilvēkiem, kuri lieto angiotenzīnu konvertējošā fermenta inhibitorus asinsspiediena regulēšanai, sirds mazspējas ārstēšanai vai diabēta pacientu nieru veselības aizsardzībai, granātābolu sulas lietošana var nebūt ieteicama, jo šī sula var pastiprināt šo medikamentu iedarbību līdz nevēlamam līmenim.

Veselīga uztura eksperte un sertificēta uztura speciāliste, kura specializējas sabalansēta uztura risinājumos, lai palīdzētu sasniegt dažādus veselības mērķus – svara samazināšanu, enerģijas atjaunošanu vai vispārējas pašsajūtas uzlabošanu. Pašlaik Agnese ir galvenā uztura satura autore veselības platformā “Veselības Nams”.
Agnese ir ieguvusi pārtikas zinātnes un uztura bakalaura grādu Viļņas Universitātē, kā arī maģistra grādu Londonas Karalienes Marijas universitātē, kur padziļināti apguva uztura plānošanu un vielmaiņas regulāciju. Studiju laikā viņa piedalījās zinātniskos pētījumos, kas analizēja uztura izmaiņu ilgtermiņa ietekmi uz veselību.