Garsa sajūta ir viena no piecām galvenajām cilvēka maņu spējām, un tās zudums vai izmaiņas var radīt ne tikai diskomfortu, bet arī satraukumu. Nereti cilvēki pamana, ka garšas uztvere pasliktinās vai pazūd vienlaikus ar saaukstēšanās vai citu augšējo elpceļu infekcijas simptomiem, bet šī nav vienīgā iemeslu grupa. Pastāv dažādi veselības stāvokļi un faktori, kas ietekmē spēju pilnvērtīgi izbaudīt maltīti un dzērienus. Šajā rakstā aplūkosim, kāpēc daļa cilvēku zaudē garšas izjūtu un kādi ir iespējamie cēloņi, kas neskar tikai saaukstēšanos.
Kā strādā garšas uztvere?
Spēja atpazīt dažādas garšas pamatojas uz kompleksu organisma sistēmu mijiedarbību, kurā piedalās mute, deguns un galvas smadzenes. Garšas izjūta veidojas, kad dažādas vielas reaģē ar receptoriem uz mēles. Tie nosūta nervu impulsus, kas tālāk nonāk smadzenēs, kur tie tiek apstrādāti kā dažādi garšu veidi – salds, skābs, sāļš, rūgts un umami.
Garša un oža – cieša mijiedarbība
Bieži garšas zudums ir saistīts ar ožas izmaiņām. Ožas sajūta ļoti ietekmē, kā uztveram garšu, jo caur retronazālo ceļu aromāti no mutes nonāk deguna aizmugurē. Šeit ožas sistēma kopā ar garšas stimuliem nosūta signālus uz galvas smadzenēm, radot pilnvērtīgu garšas kopainu.
Biežākie garšas izmaiņu cēloņi
Aizlikts deguns un saaukstēšanās
Viens no biežākajiem iemesliem, kāpēc zūd garšas izjūta, ir aizlikts deguns saaukstēšanās laikā. Degunam būvot nosprostotam, smaržu molekulas grūtāk sasniedz ožas receptorus, un tāpēc kļūst grūtāk pilnībā izjust ēdienu garšu. Visbiežāk garšu izjūta atjaunojas, tiklīdz infekcija pāriet un deguns kļūst brīvs.
Infekciju izraisītas slimības
Tādas slimības kā COVID-19, gripa un citas infekcijas spēj izraisīt garšas uztveres izmaiņas. It īpaši COVID-19 pandēmijā bija novērots, ka apmēram 80 procentiem sasirgušo bija ožas un garšas zudums. Šis simptoms nereti saglabājas ilgstoši arī pēc citu slimības pazīmju izzušanas.
Deguna un žokļu reģiona problēmas
Sinusīts, deguna polipi vai citas anatomiskas izmaiņas šajā zonā var ietekmēt ožu un attiecīgi arī garšas sajūtu. Ja šīs problēmas ir ilgstošas un nepāriet, ieteicams vērsties pie speciālista, iespējams, apsverot ķirurģisku risinājumu.
Uzturvielu trūkums
Noteiktu barības vielu, piemēram, B12 vitamīna, cinka vai dzelzs trūkums var traucēt garšas receptoru darbību. Šādās situācijās ieteicams pārskatīt un pielāgot uzturu, konsultējoties ar uztura speciālistu.
Zāļu lietošana
Daudzi medikamenti, tostarp antihistamīni, antibiotikas, asinsspiediena līdzekļi un ķīmijterapijas preparāti, var izraisīt garšas izmaiņas kā blakusparādību. Ja pamanāt šādu ietekmi, ir lietderīgi apspriesties ar ārstu par alternatīvu zāļu lietošanas iespēju.
Smēķēšana un alkohola lietošana
Ilgstoša smēķēšana un bieža alkohola lietošana var bojāt garšas receptorus un mutes gļotādu, mainot garšas uztveri. Ja rodas garšas izmaiņas, būtu vērts pārdomāt šos ieradumus.
Diagnostika un ārstēšana
Speciālistu palīdzība
Ja garšas sajūta ilgstoši zudusi vai mainījusies, ir nepieciešams vērsties pie ārsta vai otolaringologa. Speciālists veiks nepieciešamos izmeklējumus un precizēs traucējuma iemeslu.
Ārstēšanas iespējas
Pamatslimības ārstēšana vai deguna operācija var palīdzēt atjaunot garšas izjūtu. Dažkārt risinājums ir mērķēts uz pamata veselības stāvokli. Ja problēma saistīta ar vielu trūkumu organismā, efektīva var būt uztura pielāgošana.
Pamazām atgūstama garšas izjūta
Ne vienmēr iespējams sagaidīt tūlītējus uzlabojumus. Vairāki cilvēki pēc smagākām infekcijām, piemēram, pēc COVID-19, novēro, ka garšas sajūta pamazām atjaunojas dažu mēnešu laikā.
Ieteikumi, kā sadzīvot ar garšas zudumu
Uztura ieteikumi
Lai arī nav iespējams pilnībā izjust garšu, svarīgi saglabāt veselīgu un sabalansētu uzturu, pievēršot uzmanību tekstūru un temperatūras dažādībai. Siltas zupas, kraukšķīgi dārzeņi vai krēmveida piedevas palīdz radīt patīkamākas sajūtas ēdienreizē.
Ožas stimulēšana
Var mēģināt padarīt maltītes pievilcīgākas, eksperimentējot ar aromātiskām garšvielām un zaļumiem, kas palīdz pastiprināt smaržu un tādējādi netieši ietekmē arī garšas sajūtu.
Mutes dobuma higiēna
Lai neradītu papildu garšas izjūtas pazemināšanos, ir būtiski ievērot mutes dobuma higiēnu – regulāri tīrīt zobus un skalot muti, lai novērstu baktēriju uzkrāšanos.
Kopsavilkums
Garšas zudums var radīt bažas, taču bieži vien to izraisa pārejoši veselības traucējumi, kas ir novēršami. Ja garšas izjūta neuzlabojas vai pasliktinās, jākonsultējas ar speciālistu un jāveic nepieciešamie izmeklējumi. Pielāgojot ārstēšanu un uzturu, lielākoties iespējams atgūt pilnvērtīgu garšas izjūtu un atkal baudīt ēdienu.

Veselīga uztura eksperte un sertificēta uztura speciāliste, kura specializējas sabalansēta uztura risinājumos, lai palīdzētu sasniegt dažādus veselības mērķus – svara samazināšanu, enerģijas atjaunošanu vai vispārējas pašsajūtas uzlabošanu. Pašlaik Agnese ir galvenā uztura satura autore veselības platformā “Veselības Nams”.
Agnese ir ieguvusi pārtikas zinātnes un uztura bakalaura grādu Viļņas Universitātē, kā arī maģistra grādu Londonas Karalienes Marijas universitātē, kur padziļināti apguva uztura plānošanu un vielmaiņas regulāciju. Studiju laikā viņa piedalījās zinātniskos pētījumos, kas analizēja uztura izmaiņu ilgtermiņa ietekmi uz veselību.