Papaja ir viens no uzturvielām bagātākajiem augļiem, kas piedāvā plašu veselības ieguvumu klāstu. Parasti papajas sēklas tiek izmestas, tomēr arī šīs nelielās sēklas satur vērtīgas uzturvielas un raksturīgu garšu. Tās ir bagātas ar olbaltumvielām, vitamīniem, minerālvielām, antioksidantiem un aminoskābēm. Papajas sēklās ir arī daudz šķiedrvielu, kas palīdz normālai gremošanai un veselīgai organisma darbībai. Zemāk aplūkosim, kādas priekšrocības sniedz papajas sēklas un kā tās var lietot uzturā.
Kādas ir papajas sēklu priekšrocības?
Papajas sēklās ir ievērojams olbaltumvielu daudzums, kas ir īpaši noderīgi veģetāriešiem un vegāniem, lai uzlabotu proteīnu uzņemšanu. Šo sēklu sastāvā ir šķiedrvielas, kā arī gremošanas fermenti, piemēram, papains un karpaīns, kas sekmē zarnu veselību. Papajas sēklas nodrošina arī vērtīgās vienkārši un polinepiesātinātās taukskābes, kas labvēlīgi ietekmē sirds veselību un palīdz mazināt paaugstinātas holesterīna līmeņa risku. Lielais antioksidantu, tostarp flavonoīdu un fenola savienojumu, saturs palīdz cīnīties ar oksidatīvo stresu un samazina hronisku slimību attīstības iespējamību. Šajās sēklās sastopamas dažādas aminoskābes, kas ir nozīmīgas kopējai veselībai un pašsajūtai.
Kā lietot papaju un tās sēklas?
Pēc tam, kad esat iepazinies ar papajas sēklu sniegtajiem ieguvumiem, iepazīstieties ar iespējām, kā tās iekļaut ikdienas uzturā:
1. lietojiet sēklas tīrā veidā
Noņemiet sēklas no nogatavojušās papajas un apēdiet tās bez apstrādes. Ņemiet vērā, ka to garša ir diezgan piparota un izteikta, tāpēc sāciet ar mazāku daudzumu, pakāpeniski palielinot porciju.
2. pievienojiet tās smūtijiem
Viens no vienkāršākajiem papajas sēklu lietošanas veidiem ir pievienot tās rīta smūtijam. Sajauciet sēklas ar citām sastāvdaļām, lai palielinātu uzturvērtību.
3. izmantojiet salātu pārkaisīšanai
Papajas sēklas var ērti izmantot kā papildinājumu salātiem, vienkārši pārkaisot sasmalcinātas sēklas, tādējādi piešķirot gatavajam ēdienam kraukšķīgumu un asumu.
4. izmantojiet mērcēm
Sasmalciniet papajas sēklas un sajauciet tās ar olīveļļu, citrona sulu un šķipsnu sāls, iegūstot aromātisku un sabalansētu salātu mērci.
5. gatavojiet uzlējumu
Sasmalcinātas papajas sēklas var mērcēt ūdenī, lai iegūtu atsvaidzinošu dzērienu. Tas ir vienkāršs veids, kā sēklas iekļaut ikdienas šķidruma uzņemšanā.
6. izveidojiet papajas sēklu pastu
Sasmalcinātas papajas sēklas sajauciet ar medu, lai veidotu pastu. Šādu maisījumu var lietot pa vienai karotei kā papildinājumu ēdienreizēm.
7. izmantojiet kā uzkodu maisījumu sastāvdaļu
Pievienojiet papajas sēklas kopā ar riekstiem un žāvētiem augļiem, lai iegūtu ar uzturvielām bagātu uzkodu maisījumu.
8. izmēģiniet kopā ar jogurtu
Pievienojiet maltas papajas sēklas jogurtam – tā gūsiet uzturā vērtīgu un sātīgu uzkodu.
9. pievienojiet putrām vai pārslām
Daudzi brokastīs izvēlas pārslas vai auzu putru, kur jau ir augļi. Papildiniet tos ar papajas sēklu pulveri, lai piešķirtu ēdienam papildu svaigumu un uzturvērtību.
10. izmantojiet mērcēs
Pievienojiet maltas papajas sēklas pastas mērcēm vai izmantojiet tās kā papildinājumu pie grilētas zivis vai vistas, lai iegūtu interesantāku garšu. Svarīgi atcerēties – papajas sēklas vēlams lietot ar mēru. Pārmērīgs daudzums var radīt gremošanas traucējumus to spēcīgo fermentu dēļ. Ja esat grūtniece vai jums ir kāda veselības problēma, pirms papajas sēklu lietošanas uzturā konsultējieties ar speciālistu.

Veselīga uztura eksperte un sertificēta uztura speciāliste, kura specializējas sabalansēta uztura risinājumos, lai palīdzētu sasniegt dažādus veselības mērķus – svara samazināšanu, enerģijas atjaunošanu vai vispārējas pašsajūtas uzlabošanu. Pašlaik Agnese ir galvenā uztura satura autore veselības platformā “Veselības Nams”.
Agnese ir ieguvusi pārtikas zinātnes un uztura bakalaura grādu Viļņas Universitātē, kā arī maģistra grādu Londonas Karalienes Marijas universitātē, kur padziļināti apguva uztura plānošanu un vielmaiņas regulāciju. Studiju laikā viņa piedalījās zinātniskos pētījumos, kas analizēja uztura izmaiņu ilgtermiņa ietekmi uz veselību.