Mati, kādā stāvoklī ir mati, sniedz ne tikai estētisku iespaidu, bet arī atklāj daudz par vispārējo veselību. Izmaiņas matu izskatā nereti var liecināt par noteiktu uzturvielu trūkumu. Lai gan matu augšana ir lēna un izmaiņas bieži notiek nemanāmi, koncentrējoties uz dažām pazīmēm, iespējams savlaicīgi pamanīt uztura nepilnības un tās novērst. Šajā rakstā apskatīsim, kā matu stāvoklis var kalpot kā organisma veselības indikators, kādas izmaiņas norāda uz uztura trūkumiem un kā koriģēt ēdienkarti, lai uzlabotu matus un pašsajūtu.
Matu stāvoklis un uzturvielu nepietiekamība
Matu izkrišana
Matu izkrišana ir viena no visbiežāk sastopamām problēmām, kas var liecināt par veselības nestabilitāti. Lai gan matu izkrišanai iemeslu ir daudz, nepietiekams svarīgu vitamīnu un minerālvielu līmenis, piemēram, D vitamīns, dzelzs un olbaltumvielas, ir viens no būtiskākajiem faktoriem. Īpaši sievietēm bieži novēro dzelzs trūkumu, kas var izraisīt difūzu matu izkrišanu. Tāpat arī olbaltumvielu deficīts ir tieši saistīts ar matu struktūras trauslumu un izkrišanu.
Matu sausums un lūzumi
Ja mati pēkšņi kļūst sausi un lūstoši, tas var būt signāls par nepietiekamu omega-3 taukskābju, cinka, kā arī A un E vitamīnu daudzumu uzturā. Šīs vielas nepieciešamas, lai mati saglabātu mitrumu un būtu veselīgi. Omega-3 taukskābes ir svarīgas ne tikai matu stāvoklim, bet arī sirds un asinsvadu veselībai. Taču matu sausums var rasties arī ārēju faktoru dēļ, piemēram, biežas karstā gaisa fēna lietošanas vai agresīvu matu kopšanas līdzekļu izmantošanas rezultātā.
Uzturvielas, kas ietekmē matu veselību
Dzelzs nozīme matu veselībā
Dzelzs nodrošina sarkano asinsķermenīšu veidošanos, kuri pārnes skābekli uz visām organisma daļām, tostarp galvas ādu. Dzelzs trūkuma gadījumā nereti parādās ne tikai spēka zudums, bet arī matu izkrišana. Novērojot pastiprinātu matu izkrišanu kopā ar hronisku nogurumu, ieteicams sazināties ar ārstu un pārbaudīt dzelzs līmeni asinīs.
Olbaltumvielas – matu galvenais būvelements
Keratīns, kas veido matu šķiedru pamatstruktūru, ir viena no olbaltumvielām. Tāpēc organismam nepieciešams pietiekams olbaltumvielu daudzums, lai mati būtu izturīgi un elastīgi. Uzturs ar zemu olbaltumvielu saturu var izraisīt matu vājumu un šķelšanos. Lai nodrošinātu atbilstošu olbaltumvielu līmeni, ieteicams ēdienkartē iekļaut liesu gaļu, zivis, olas un augu izcelsmes proteīna avotus.
Izmaiņas un praktiski ieteikumi
Kā papildināt nepieciešamās uzturvielas
Ja rodas aizdomas, ka matu stāvoklis saistīts ar uzturvielu trūkumu, būtiski pārskatīt savu ēdienkarti un vajadzības gadījumā pievienot uztura bagātinātājus. Dzelzi iespējams uzņemt ar sarkano gaļu un pākšaugiem, savukārt veģetāriešiem īpaši ieteicamas spināti un zaļie lapu dārzeņi. Lai palielinātu olbaltumvielu daudzumu, vērtīgi uzturā iekļaut olas, riekstus un liesu gaļu. Omega-3 taukskābes labi nodrošina linsēklas, čia sēklas, sardīnes un lasis.
Uztura plānošana un sabalansēta ēšana
Veiksmīgam rezultātam svarīgi izstrādāt labi sabalansētu ēšanas plānu. Tajā jāietver visas pamata uzturvielu grupas – olbaltumvielas, ogļhidrāti, tauki – kā arī vitamīni un minerālvielas. Ēdot dažādus produktus un dažādu krāsu augļus vai dārzeņus, iespējams vienkārši nodrošināt organismu ar nepieciešamajām uzturvielām.
Mīti par matu un uztura saistību
Vai uztura bagātinātāji ir obligāti nepieciešami?
Daudzi uzskata, ka uztura bagātinātāji spēj atrisināt visas veselības problēmas, kuru vidū ir arī matu traucējumi. Tomēr galvenais uzsvars jāliek uz daudzveidīgu un pilnvērtīgu uzturu. Vispirms jāizvērtē savi ēšanas paradumi un tikai tad jāmeklē papildinājumi, iepriekš konsultējoties ar veselības nozares speciālistu, ja tas nepieciešams.
Kopumā matu kvalitāte var atspoguļot organisma veselības stāvokli. Sekojot matu izmaiņām un ievērojot uztura līdzsvaru, iespējams laikus atklāt trūkumus un veikt nepieciešamās korekcijas. Būtiski ir pievērst uzmanību šīm pazīmēm un veidot ēdienkarti tā, lai tā būtu daudzveidīga un sabalansēta. Tas palīdzēs uzlabot ne tikai matu, bet arī kopējo veselību. Lai noteiktu individuālas uzturvielu vajadzības, vēlams konsultēties ar veselības speciālistiem.

Veselīga uztura eksperte un sertificēta uztura speciāliste, kura specializējas sabalansēta uztura risinājumos, lai palīdzētu sasniegt dažādus veselības mērķus – svara samazināšanu, enerģijas atjaunošanu vai vispārējas pašsajūtas uzlabošanu. Pašlaik Agnese ir galvenā uztura satura autore veselības platformā “Veselības Nams”.
Agnese ir ieguvusi pārtikas zinātnes un uztura bakalaura grādu Viļņas Universitātē, kā arī maģistra grādu Londonas Karalienes Marijas universitātē, kur padziļināti apguva uztura plānošanu un vielmaiņas regulāciju. Studiju laikā viņa piedalījās zinātniskos pētījumos, kas analizēja uztura izmaiņu ilgtermiņa ietekmi uz veselību.