Granola ir populāra izvēle starp tiem, kuri rūpējas par veselīgu uzturu un meklē sabalansētas maltītes iespējas. Šis produkts atgādina klasisko graudu musli – tas ir pilngraudu, riekstu un ogu sajaukums. Galvenā atšķirība slēpjas pagatavošanas metodē: visas sastāvdaļas tiek apgrauzdētas cepeškrāsnī, līdz tās kļūst kraukšķīgas un iegūst zeltaini brūnu toni, ko nodrošina gatavošanas laikā karamelizētais medus. Granola ir lieliski piemērota brokastīm – kraukšķīgo maisījumu pasniedz ar pienu vai jogurtu, pievieno biezpienam vai svaigiem augļiem. Šāds ēdiens ir gards un veselīgs, jo graudos un ogās esošie sarežģītie ogļhidrāti un riekstu augu olbaltumvielas nodrošina ilgstošu enerģiju un paēdušu sajūtu. Mājas gatavojumā nav ķīmisku piedevu. Granolu var uzglabāt slēgtā traukā līdz divām nedēļām. Ir svarīgi saglabāt sastāvdaļu attiecību, bet tās pašas mainīt atbilstoši vēlmēm, lai rezultāts būtu izdevies. Sagatavoto granolu var sajaukt ar sagrieztām datelēm un izveidot batoniņu, ko ērti paņemt līdzi kā uzkodu.
Kā pagatavot granolu mājas apstākļos
- Pilngraudu auzu pārslas – 300 grami. Izvairieties no ātri vārāmām pārslām, izmantojiet tikai īstas auzu pārslas.
- Rieksti un sēklas – 180 grami. Var izmantot jebkurus iecienītus riekstus. Lieliski derēs arī sezama vai linsēklas.
- Ābolu sula – 125 mililitri. Var izmantot arī citas dabīgas sulas vai ogu sīrupu, nepieciešamības gadījumā aizstājot ar ūdeni.
- Medus – 125 mililitri. Izvēle pēc garšas. Ja ir alerģija pret medu, to var aizvietot ar kļavu sīrupu.
- Saulespuķu eļļa – 60 grami. Der jebkura augu eļļa, pēc vēlmes var izmantot arī kokosriekstu eļļu īpašai garšai.
- Kanēlis – 2 ēdamkarotes. Ja vēlaties maigu garšu, pietiks ar vienu karoti. Kanēļa daudzums ietekmē arī maisījuma nokrāsu.
- Sāls un pipari pēc garšas.
- Žāvētas dzērvenes – 180 grami. Var izmantot arī rozīnes, sukādes vai citas žāvētas ogas pēc izvēles.
1. solis. Sagrieziet riekstus vienādi lielos gabalos, lai tos būtu ērti lietot. 2. solis. Bļodā sajauciet riekstus, sēklas un auzu pārslas. 3. solis. Pagatavojiet šķidro maisījumu: katliņā apvienojiet medu, sulu (vai sīrupu), eļļu, pievienojiet kanēli, sāli un piparus. Uzlieciet katliņu uz vieglas uguns, nepārtraukti maisot, līdz visas sastāvdaļas apvienojas un sāls izšķīst. Neuzvāriet! 4. solis. Karsto šķidrumu ielejiet bļodā ar sausajām sastāvdaļām un kārtīgi apmaisiet, lai viss vienmērīgi pārklātos ar sīrupu. Pēc tam izberiet maisījumu uz cepampapīra izklātas plāts. 5. solis. Cepiet cepeškrāsnī 160 grādu temperatūrā 40–50 minūtes. Ik pēc 10 minūtēm apmaisiet, lai granola apceptos vienmērīgi. Cepšanas laiks var nedaudz atšķirties. 6. solis. Tikmēr sasmalciniet iepriekš vārītās vai žāvētās ogas līdz riekstu lielumam. 7. solis. Izņemiet granolu no krāsns un ļaujiet pilnībā atdzist. Sākumā tā var šķist mitra un mīksta, taču pēc atdzišanas kļūs kraukšķīga un zeltaina. 8. solis. Pilnīgi atdzisušai granolai pievienojiet ogas un žāvētos augļus, vēlreiz visu rūpīgi sajaucot. Ja žāvētās ogas pievieno procesa sākumā, tās var piedegt. Svaigas ogas var likt vidū, lai cepšanas laikā paspēj apžūt.

Veselīga uztura eksperte un sertificēta uztura speciāliste, kura specializējas sabalansēta uztura risinājumos, lai palīdzētu sasniegt dažādus veselības mērķus – svara samazināšanu, enerģijas atjaunošanu vai vispārējas pašsajūtas uzlabošanu. Pašlaik Agnese ir galvenā uztura satura autore veselības platformā “Veselības Nams”.
Agnese ir ieguvusi pārtikas zinātnes un uztura bakalaura grādu Viļņas Universitātē, kā arī maģistra grādu Londonas Karalienes Marijas universitātē, kur padziļināti apguva uztura plānošanu un vielmaiņas regulāciju. Studiju laikā viņa piedalījās zinātniskos pētījumos, kas analizēja uztura izmaiņu ilgtermiņa ietekmi uz veselību.