Pateicoties izteiktajai garšai un ārstnieciskajām īpašībām, fenhelis tiek aktīvi izmantots gan ēdienu gatavošanā, gan veselības uzlabošanā. Cilvēkiem, kuri interesējas par organisma attīrīšanu vai vēlas samazināt svaru, būs svarīgi zināt, ka fenheļa sēklām piemīt spēcīga attīroša un tauku dedzināšanu veicinoša iedarbība, īpaši lietojot tās aukstā fenheļa ūdens veidā.
Fenhelis – vērtīgās īpašības
Fenheli jau sen izmanto dabas medicīnā, jo tam ir spazmas mazinoša, atkrēpošanu veicinoša un dezinficējoša iedarbība. Fenheļa sēklu novārījums, kas bieži tiek dēvēts arī par dilles ūdeni, tiek dots zīdaiņiem vēdera uzpūšanās gadījumā, lai uzlabotu gāzu izvadīšanu. Šo novārījumu izmanto arī acu skalošanai pie konjunktivīta, ādas ārstēšanai strutainu iekaisumu gadījumos, kā arī iekšķīgai lietošanai pie meteorisma, sāpēm vēderā, klepus, bezmiega un arī māmiņām, kuras baro bērnu ar krūti, lai veicinātu piena veidošanos. Fenheļa ēteriskajai eļļai piemīt spēja attīrīt organismu, izvadīt vielmaiņas atlikumus un toksīnus, tā ir arī viegla diurētiska un caureju rosinoša viela, kas uzlabo gremošanas procesus un paātrina vielmaiņu.
Kā lietot fenheli?
Fenheļa sēklas var izmantot vairākos veidos:
- Pēc ēšanas sēklas var sakošļāt vai pievienot tās ēdienam – dienā ne vairāk par vienu tējkaroti.
- Iespējams pagatavot fenheļa ūdeni – dienas deva nepārsniedz divas tējkarotes sēklu.
Fenheļa ūdens – kā sagatavot
- Dzeramais ūdens – 1 litrs
- Fenheļa sēklas – 2 tējkarotes
Sēklas ieber burkā, pārlej ar ūdeni, aizvāko un ievieto ledusskapī uz nakti. No rīta šķidrumu izkāš un pārlej stikla traukā, dienas laikā dzer mazos malkos. Izteiktākam tauku sadedzināšanas efektam ieteicams izmantot aukstu ūdeni, bet jāvadās pēc individuālajām izjūtām.
Fenhelim, tāpat kā citām ārstniecības augiem, ir vairākas kontrindikācijas:
- Individuāla nepanesība – slikta dūša, reibonis, alerģiskas reakcijas ir pietiekams iemesls pārtraukt lietošanu.
- Piesardzība jāievēro grūtniecēm un sievietēm zīdīšanas periodā, lai arī fenhelis veicina piena veidošanos.
- Jāpievērš uzmanība cilvēkiem ar epilepsijas lēkmēm.
- Pārdozēšana var izraisīt gremošanas traucējumus, alerģiskas parādības un asiņošanu.
- Īpaši svarīgi fenheļa lietošanu izvērtēt tiem, kuri sirgst ar sirds ritma traucējumiem.

Veselīga uztura eksperte un sertificēta uztura speciāliste, kura specializējas sabalansēta uztura risinājumos, lai palīdzētu sasniegt dažādus veselības mērķus – svara samazināšanu, enerģijas atjaunošanu vai vispārējas pašsajūtas uzlabošanu. Pašlaik Agnese ir galvenā uztura satura autore veselības platformā “Veselības Nams”.
Agnese ir ieguvusi pārtikas zinātnes un uztura bakalaura grādu Viļņas Universitātē, kā arī maģistra grādu Londonas Karalienes Marijas universitātē, kur padziļināti apguva uztura plānošanu un vielmaiņas regulāciju. Studiju laikā viņa piedalījās zinātniskos pētījumos, kas analizēja uztura izmaiņu ilgtermiņa ietekmi uz veselību.