Vai jums patīk skāba citrona garša? Pietiek ar nelielu citrona sulas daudzumu, lai piešķirtu ēdienam izteiktāku garšu. No asiem ēdieniem līdz dzērieniem citronu sula tiek lietota, lai uzlabotu maltītes aromātu. Vai esat informēts, ka citroni var sniegt labumu ne tikai ādai un matiem, bet arī vispārējai veselībai? Citroni ir vērtīgs papildinājums ikdienas uzturā. Uzzināsim, kādas priekšrocības sniedz citronu sula un cik daudz tās ieteicams lietot, lai palīdzētu saglabāt veselību.
Citronu sulas ieguvumi
Citroni satur daudz C vitamīna, šķīstošo šķiedrvielu un augu izcelsmes vielu, kas labvēlīgi ietekmē veselību. Turpinājumā ir aprakstīti galvenie ieguvumi, lietojot citronu sulu regulāri.
1. veicina svara samazināšanu
Ja vēlaties samazināt ķermeņa svaru, citronu sulai piemīt īpašības, kas spēj paātrināt vielmaiņu un tādējādi palīdzēt saglabāt veselīgu ķermeņa masu. Ikdienā lietojot citronu sulu, iespējams samazināt uzņemtās kalorijas, kā arī uzturā nodrošināt C vitamīna un antioksidantu daudzumu. Tā ir veselīgāka izvēle salīdzinājumā ar saldajiem dzērieniem un augļu sulām, kas bieži vien nav labvēlīgas organismam.
2. mazina dehidratācijas risku
Mazs ūdens daudzums organismā var izraisīt tādus simptomus kā augsts asinsspiediens, ātra sirdsdarbība un paaugstināta ķermeņa temperatūra. Lielāka hidratācija palīdz izvairīties no nopietnākām sekām, tāpēc citronu sulas regulāra lietošana rada papildu iespēju novērst dehidratāciju.
3. mazina brīvo radikāļu ietekmi
Citronu sula ir bagātīgs antioksidantu avots starp citrusaugļiem, kas palīdz samazināt brīvo radikāļu negatīvo ietekmi uz šūnām un veicina aizsardzību pret ļaundabīgu šūnu veidošanos.
4. novērš nierakmeņu veidošanos
Citronu sula satur citronskābi, kas satur citrāta sāļus. Tie piesaista kalciju un kavē akmeņu izveidošanos nierēs. Kā norādīts pētījumos, izdzert pusei glāzes atšķaidītas citronu sulas regulāri, var samazināt risku attīstīties nierakmeņiem.
5. atvieglo gremošanu
Citronu sulai ir pozitīva ietekme arī uz gremošanas sistēmu. Tā satur citronskābi, kas, kā pierādīts, sekmē kuņģa sulas izdalīšanos – šķidrumu, kas atvieglo pārtikas sadalīšanos un absorbciju organismā.
6. palīdz aizsargāt pret anēmiju
Ja bieži jūtaties noguris vai rodas elpas trūkums, tas var liecināt par anēmiju, kad eritrocīti nespēj piegādāt pietiekamu skābekļa daudzumu audiem. Citronu sula nodrošina organismu ar C vitamīnu, kas uzlabo dzelzs uzsūkšanos un veicina dzelzs līmeņa atjaunošanu. Pētījumi ir apstiprinājuši, ka citronu sulas lietošana var palīdzēt mazināt anēmijas risku.
7. ietekmē sirds veselību
Citroni ir šķiedrvielām bagāti augļi, kas palīdz kontrolēt holesterīna līmeni un veicina labu asins plūsmu artērijās, samazinot sirds slimību attīstības iespējamību. Pētījumi pierāda, ka citronu sulas C vitamīns palīdz mazināt sirds un asinsvadu slimību un insulta risku.
Cik daudz citronu sulas nepieciešams optimālam efektam?
Papildinot ēdienkarti ar citronu sulu, iespējams uzlabot veselību. Eksperti iesaka izmantot 2–3 svaigus citronus dienā, lai sagatavotu citronu sulu. Pateicoties šādam daudzumam, iespējams stiprināt organismu, rūpēties par kauliem, uzlabot mutes dobuma veselību, novērst anēmiju, kā arī pozitīvi ietekmēt sirds un smadzeņu funkciju.
Citronu sulas iespējamās blakusparādības
Lielākoties citronu sulu var lietot droši, tomēr atsevišķos gadījumos tā var radīt nevēlamas reakcijas. Svarīgi pievērst uzmanību iespējamām blakusparādībām:
- Personām ar paaugstinātu jutību pret citrusaugļiem ieteicams izvairīties no citronu sulas lietošanas un sekot līdz reakcijām, ja tās parādās.
- Cilvēkiem ar noslieci uz migrēnu nevajadzētu lietot citronu sulu.
- Dažkārt citronu sula var radīt diskomfortu kuņģī, jo tās augstā skābuma dēļ rodas dedzināšanas sajūta.
- Pastāv risks, ka augsta skābuma ietekmē tiek bojāta zobu emalja, kas var veicināt zobu bojāšanos.

Veselīga uztura eksperte un sertificēta uztura speciāliste, kura specializējas sabalansēta uztura risinājumos, lai palīdzētu sasniegt dažādus veselības mērķus – svara samazināšanu, enerģijas atjaunošanu vai vispārējas pašsajūtas uzlabošanu. Pašlaik Agnese ir galvenā uztura satura autore veselības platformā “Veselības Nams”.
Agnese ir ieguvusi pārtikas zinātnes un uztura bakalaura grādu Viļņas Universitātē, kā arī maģistra grādu Londonas Karalienes Marijas universitātē, kur padziļināti apguva uztura plānošanu un vielmaiņas regulāciju. Studiju laikā viņa piedalījās zinātniskos pētījumos, kas analizēja uztura izmaiņu ilgtermiņa ietekmi uz veselību.