Daudzi klasiskie kūku un cepumu recepšu varianti paredz izmantot cepamo pulveri. Lai arī svaigi ceptu gardumu smarža ir patīkama, jāņem vērā, ka pārmērīga cepamā pulvera lietošana var būt nevēlama. Ja jūs bieži gatavojat mājās un šobrīd uztraucaties par cepamā pulvera trūkumu, nav iemesla satraukumam. Piedāvājam vairākas efektīvas cepamā pulvera alternatīvas, ko varat izmēģināt savās receptēs.
Kas ir cepamais pulveris
Lai izprastu, kā aizstāt cepamo pulveri, vispirms svarīgi zināt, kas tas ir. Uztura speciālists norāda, ka cepamais pulveris sastāv no sodas (nātrija bikarbonāta) un cietes. Parasti tam pievienota arī skābena komponenta, piemēram, vīnskābes sāls. Šī kombinācija cepšanas laikā darbojas kā rūgšanas līdzeklis – saskaroties ar šķidrumu, piemēram, pienu vai ūdeni, izdalās ogļskābā gāze. Tā palīdz mīklai pacelties, radot vieglu un gaisīgu struktūru.
Kāpēc cepamais pulveris var būt nevēlams
Kas ir uzskatāms par pārmērīgu daudzumu? Tāpat kā ir veselīgi samazināt ceptu izstrādājumu patēriņu, arī ar cepamā pulvera daudzumu nevajadzētu pārspīlēt. Nereti pārmērīga lietošana nav ieteicama. Pastāv divu veidu cepamais pulveris – ar ātru un lēnu iedarbību. Pirmais, saskaroties ar mitrumu, nekavējoties izdala gāzi, tāpēc mīkla jācep tūlīt pēc sajaukšanas. Savukārt dubultās iedarbības pulveris gāzi izdala gan samaisīšanas, gan cepšanas laikā, ļaujot elastīgāk plānot gatavošanu. Ir arī vairāki iespējamie riski, kas saistīti ar cepamā pulvera pārmērīgu lietošanu.
1. Nātrija daudzums
Daudzos cepamā pulvera veidos atrodams nātrija bikarbonāts. Pārmērīgi lietojot, palielinās nātrija uzņemšana, kas var veicināt asinsspiediena paaugstināšanos. Tāpēc cilvēkiem ar nepieciešamību samazināt nātrija daudzumu uzturā ieteicams uzmanīgi izvēlēties lietoto daudzumu.
2. Alumīnijs produktos
Atsevišķos cepamā pulvera veidos ir sastopamas alumīnija bāzes skābes, piemēram, nātrija alumīnija sulfāts. Lai gan to koncentrācija ir zema, pārlieku liels alumīnija daudzums saistīts ar veselības riskiem, īpaši cilvēkiem ar nieru darbības traucējumiem. Lai izvairītos no šādiem riskiem, labāk izvēlēties cepamo pulveri bez alumīnija savienojumiem.
3. Jutīgs gremošanas trakts
Ceptos produktos esošās ķīmiskās vielas, aktivizējoties mitrumā un karstumā, atbrīvo ogļskābo gāzi. Cilvēkiem ar jutīgu gremošanu gāzu veidošanās var radīt nepatīkamas izjūtas, piemēram, vēdera pūšanos vai diskomfortu.
4. Bezglutēna nianses
Daži rūpnieciski ražoti cepamā pulvera veidi satur piejaukumus vai cieti ar lipekļa klātbūtni.
10 alternatīvas cepamajam pulverim
Ja šķiet, ka bez cepamā pulvera kūku vai cepumu tekstūra nav panākama, ir pieejamas vairākas efektīvas alternatīvas, kuras var izmantot līdzvērtīgi:
- Jogurts – Tā skābums palīdz dabīgi rūgt mīklu.
- Raugušpiens – Pievieno mitrumu un skābumu, kas sekmē pārmiju cepšanas procesā.
- Skābpiena produkti – Pienu sajauc ar skābi, piemēram, citrona sulu vai etiķi, un izmanto kā aizvietotāju.
- Melase – Šis sīrupveida produkts piešķir desertiem saldumu un veicina rūgšanas procesu.
- Stipri saputoti olu baltumi – Kad tie saputoti līdz stingrai putām, tie palīdz radīt vieglu un gaisīgu tekstūru.
- Gāzēts ūdens – Pateicoties ogļskābajai gāzei, klubu soda darbojas kā rūgšanas līdzeklis.
- Miltu maisījumi ar rūgšanas līdzekli – Pašuzrūgstošie milti jau satur rūgšanas līdzekļus un sāli.
- Citrona sula – 5 gramiem cepamā pulvera var aizvietot ar 1 gramu sodas un 2,5 gramiem citrona sulas, nodrošinot līdzīgu efektu.
- Dzeramā soda – Apvienota ar skābu sastāvdaļu, tā darbojas līdzīgi cepamajam pulverim.
- Etiķis – Reaģējot ar sodu, etiķis veicina rūgšanu, un šo metodi iespējams pielāgot atkarībā no receptes prasībām un individuālām uztura vajadzībām.

Veselīga uztura eksperte un sertificēta uztura speciāliste, kura specializējas sabalansēta uztura risinājumos, lai palīdzētu sasniegt dažādus veselības mērķus – svara samazināšanu, enerģijas atjaunošanu vai vispārējas pašsajūtas uzlabošanu. Pašlaik Agnese ir galvenā uztura satura autore veselības platformā “Veselības Nams”.
Agnese ir ieguvusi pārtikas zinātnes un uztura bakalaura grādu Viļņas Universitātē, kā arī maģistra grādu Londonas Karalienes Marijas universitātē, kur padziļināti apguva uztura plānošanu un vielmaiņas regulāciju. Studiju laikā viņa piedalījās zinātniskos pētījumos, kas analizēja uztura izmaiņu ilgtermiņa ietekmi uz veselību.