Amarants ir senas kultūraugs, kuram piemīt ievērojamas priekšrocības veselības jomā. Zinātniskie pētījumi liecina, ka šie sēklu graudi var palīdzēt līdzsvarot holesterīna un cukura līmeni asinīs, kā arī izceļas ar pretiekaisuma īpašībām un labvēlīgi ietekmē asinsspiedienu. Tālāk aplūkosim, kādas ir amaranta sniegtās veselības priekšrocības un kā to iekļaut ikdienas uzturā.
Kas ir amarants?
Amarants ir bezglutēna graudaugs, bieži dēvēts arī par rajgiru, kas lieliski papildina uzturu un ir bagāts ar šķiedrvielām. Uzturā izmanto gan amaranta lapas, gan sēklas.
Kāpēc iekļaut amarantu uzturā?
Ja interesējaties par iemesliem un paņēmieniem, kā amarantu izmantot dažādos ēdienos, iepazīstieties ar tā uzturvērtību — tas ir vērtīgs proteīna, kalcija, cinka, dzelzs, kā arī A un C vitamīna avots. Amaranta sēklās nav glutēna, bet turklāt tās satur daudz šķiedrvielu un antioksidantus. Amaranta lapās esošais lizīns – svarīga aminoskābe – veicina enerģijas līmeni organismā un kalcija uzsūkšanos.
Pētījums, publicēts žurnālā “Journal of Food Science”, atklāj, ka amaranta lietošana samazina holesterīna līmeni asinīs, stiprina imūnsistēmu, uzlabo organisma spēju pretoties audzēju rašanās riskam, mazina cukura koncentrāciju asinīs un palīdz novērst asinsspiediena paaugstināšanos un anēmiju.
Amaranta nav ieteicams lietot pārmērīgi – tas var izraisīt kapha tipa līdzsvara traucējumus: svara pieaugumu, šķidruma aizturi un nogurumu. Vislabāk to lietot vienu, ne vairāk kā divas reizes nedēļā.
Amaranta ieguvumi veselībai
Amaranta lietošana uzturā pareizās devās var nodrošināt vairākus veselībai nozīmīgus ieguvumus.
1. stiprina kaulus
Amarants ir lielisks kalcija avots, kas palīdz saglabāt kaulu stiprību, ja to regulāri iekļauj uzturā.
2. samazina sirds slimību risku
Amarants satur magniju un fenolskābes, kas veicina sirds veselību un palīdz stiprināt sirds muskulatūru. Zinātniskie pētījumi liecina, ka amarants var būtiski samazināt kaitīgo ļoti zema blīvuma lipoproteīnu (VLDL) holesterīna līmeni, pat līdz 50% robežai.
3. uzlabo enerģijas rezerves
Amarants ir augstvērtīgs augu izcelsmes olbaltumvielu avots, kas palīdz uzturēt organisma enerģijas līmeni. Tas atbalsta muskuļu darbību un stiprina imunitāti, sekmējot vispārēju labsajūtu.
4. veicina gremošanu
Amarants nesatur glutēnu, tāpēc tas ir īpaši piemērots cilvēkiem ar glutēna nepanesamību vai celiakiju. Sēklas ir bagātas ar šķiedrvielām, kas sekmē gremošanas trakta darbību un palīdz kontrolēt ķermeņa svaru.
5. izceļas ar pretiekaisuma iedarbību
Amaranta saknes ir pazīstamas ar savu pretiekaisuma ietekmi, palīdzot samazināt sāpes un iekaisuma procesus. Pētījumi žurnālā “Molecular Nutrition and Food Research” atzīmē, ka amarants spēj mazināt vairākus iekaisuma marķierus organismā.
6. nodrošina antioksidantu aizsardzību
Antioksidanti, kas atrodami amaranta sēklās, veicina organisma aizsardzību un palīdz attīrīt aknas no kaitīgām vielām. Piemēram, lietojot amarantu, samazinās aknu bojājumi, ko izraisa alkohols – šo ieguvumu apstiprina pētījums žurnālā “Plant Foods for Human Nutrition”.
7. labvēlīgs dažādu veselības traucējumu gadījumā
Tradicionālajā medicīnā amarants izmantots dažādu stāvokļu ārstēšanai, piemēram, asinsrites un elpceļu traucējumiem, diabēta, urīnceļu iekaisuma, caurejas, brūču, kakla infekciju, asins attīrīšanas un daudzu citu veselības problēmu gadījumā.
Kā amarantu iekļaut ikdienas uzturā?
Amaranta sēklas ieteicams regulāri izmantot uzturā, ņemot vērā to pozitīvo ietekmi uz veselību.
1. izmantojiet kā rīsus
Amarantu var sagatavot tāpat kā rīsus vai kvinoju – to var pasniegt kā piedevu pamatēdieniem vakariņās.
2. gatavojiet kā popkornu
Grauzdējiet amarantu, lai pagatavotu veselīgas sēklu uzkodas, kas piemērotas starp ēdienreizēm.
3. izmantojiet brokastu putraimu vietā
No amaranta var pagatavot siltu putru vai barojošas brokastu pārslas, pievienojot medu vai pienu.
4. izmantojiet zupās aukstākā laikā
Pagatavojiet amaranta zupu, kas īpaši piemērota ēšanai aukstos gada mēnešos, neatkarīgi no atrašanās vietas.
5. izmantojiet garnīram
Lapas var apcept sviestā ar melnajiem pipariem un ķimenēm, veidojot gardu piedevu dažādiem ēdieniem.

Veselīga uztura eksperte un sertificēta uztura speciāliste, kura specializējas sabalansēta uztura risinājumos, lai palīdzētu sasniegt dažādus veselības mērķus – svara samazināšanu, enerģijas atjaunošanu vai vispārējas pašsajūtas uzlabošanu. Pašlaik Agnese ir galvenā uztura satura autore veselības platformā “Veselības Nams”.
Agnese ir ieguvusi pārtikas zinātnes un uztura bakalaura grādu Viļņas Universitātē, kā arī maģistra grādu Londonas Karalienes Marijas universitātē, kur padziļināti apguva uztura plānošanu un vielmaiņas regulāciju. Studiju laikā viņa piedalījās zinātniskos pētījumos, kas analizēja uztura izmaiņu ilgtermiņa ietekmi uz veselību.