Saldinātājs, ko bieži izmanto konditorejas izstrādājumos, bezalkoholiskajos dzērienos un košļājamajās gumijās, var nopietni apdraudēt cilvēka veselību, jo tas vājina zarnu darbību, liecina nesen veikts pētījums. Pat neliels daudzums saldinātāja neotama var veicināt kairinātas zarnas sindroma, insulīna rezistences un pat sepse attīstību. Septiskas komplikācijas Apvienotajā Karalistē ik gadu izraisa aptuveni 40 000 nāves gadījumu. Zinātnieki uzsver, ka vairāki mūsdienu saldinātāji, kas piešķir izteikti saldu garšu ēdieniem, var izraisīt toksisku ietekmi uz veselību. Pētījuma vadošā autore Dr. Havovi Chichger norāda, ka, lai arī saldinātāji bieži tiek pasniegti kā veselīgāka alternatīva cukuram, daži no tiem patiesībā var būt kaitīgi lietotājiem. Neotams izstrādāts 2002. gadā kā aizvietotājs aspartāmam – saldinātājam, kas radījis bažas un pēdējos gados plaši izmantots Apvienotās Karalistes pārtikas produktos un dzērienos. Uz etiķetēm to bieži apzīmē ar E961.
Anglia Ruskin universitātes docents Chichger sadarbībā ar Dr. Aparnu Šilu no Džahangirnagaras universitātes Bangladešā norāda, ka neotams apdraud zarnu veselību, bojājot mikrobiomu un veicinot labvēlīgo baktēriju slimību attīstību, kā arī ļauj baktērijām iekļūt zarnu sieniņā. Tas var novest pie slimībām, jo tiek bojāta epitēlija barjera – daļa no zarnu sienas struktūras. Savus atklājumus pētnieki publicējuši žurnālā Frontiers in Nutrition, uzsverot, ka tie ir pirmie dati, kas apliecina neotama kaitējumu veselām zarnu baktērijām. Iepriekšējos pētījumos, kuros piedalījās arī Chichger, tika atklāts, ka citi populārie saldinātāji, piemēram, saharīns, sukraloze un aspartāms, var radīt līdzīgu negatīvu ietekmi.
Chichger uzsver, ka sabiedrībā kļūst arvien izplatītāks uzskats par to, ka saldinātāji, piemēram, saharīns, sukraloze un aspartāms, ietekmē veselību, savukārt iepriekšējos pētījumos rādīts, ka tie var bojāt zarnu sieniņas un radīt nelabvēlīgas izmaiņas labvēlīgajās baktērijās, kas dzīvo cilvēka zarnās. Šāda ietekme var izraisīt dažādas veselības problēmas, tostarp caureju, zarnu iekaisumu un pat infekcijas, piemēram, sepse, ja baktērijas nonāk asinīs. Tādēļ ir svarīgi padziļināti pētīt arī jaunākos saldinātājus, un jaunākie pētījumi liecina, ka arī neotams spēj radīt līdzīgas problēmas, tostarp izraisīt zarnu baktēriju slimības.
Pētnieki uzskata, ka nepieciešami turpmāki pētījumi par to, kādu toksisku iedarbību var radīt mūsdienās plaši lietotie mākslīgie saldinātāji, jo sevišķi ņemot vērā to ievērojamo izplatību uzturā. Daži no šiem aktuālākajiem saldinātājiem sniedz garšu, kas tūkstoškārt pārspēj cukura saldumu. Chichger izceļ, ka pat nelielas neotama devas var būt kaitīgas. Pat pētot koncentrācijas, kas desmitkārt zemākas par atļauto diennakts daudzumu, tika novērota zarnu barjeras bojāšanās un baktēriju uzvedības izmaiņas, tostarp veselīgo zarnu šūnu invāzija, kas noved pie šo šūnu bojāejas. Šādi procesi varētu būt saistīti ar kairinātas zarnas sindromu un sepsi.
Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestāde 2010. gadā atzina, ka neotams ir drošs lietošanai, un kopš tā laika tas ir apstiprināts vairāk nekā 35 valstīs. Pašlaik iestāde veic atkārtotu neotama drošības pārbaudi, jo saskaņā ar Chichger teikto ir parādījušies dati, kas varētu prasīt atkārtotu izvērtēšanu attiecībā uz dažiem saldinātājiem.

Sveikatos ir gyvenimo būdo ekspertė, specializuojanti įvairiose srityse nuo mitybos ir sporto iki psichologijos ir odontologijos. Ji dalijasi straipsniais apie sveiką maistą, sporto programas, ligų prevenciją bei gydymo būdus. Karolina taip pat analizuoja psichologinius aspektus, tokius kaip streso valdymas ar emocinė gerovė, bei pateikia mokslu grįstus patarimus. Jos tikslas – padėti skaitytojams gyventi sveikiau, laimingiau ir sąmoningiau.