Liels cukura daudzums veicina agresīva vēža veida attīstību.

Liels cukura daudzums veicina agresīva vēža veida attīstību.

Beļģijas Flandrijas biotehnoloģijas institūta zinātnieki deviņu gadu laikā veica apjomīgu pētījumu, kura rezultāti atklāja, kā tā dēvētais Warburga efekts ietekmē ļaundabīgu audzēju veidošanos un augšanu. Šie secinājumi publicēti zinātniskajā žurnālā Nature Communications. Vienkāršoti skaidrojot, Warburga efekts raksturo vēža šūnu vielmaiņas īpatnību – tās lielāko daļu enerģijas iegūst, šķeļot glikozi. Pētījumā Beļģijas pētnieki secināja, ka pastāv cieša saistība starp vielmaiņas traucējumiem un onkogēno aktivitāti vēža šūnās. Viņu darbs parāda, ka pastiprināta cukura izmantošana vairo vēža šūnu augšanu, veidojot ciklisku procesu, kas nepārtraukti veicina un uztur audzēja attīstību. Tas var izskaidrot, kāpēc ir novērojama saistība starp Warburga efekta izteiktību un audzēju agresivitāti. Izmantojot rauga šūnu modeļus, pētnieki konstatēja, ka fruktoze 1,6-bisfosfāts aktivizē olbaltumvielas, kas stimulē gan rauga, gan audzēja šūnu vairošanos. Šī mehānisma izpēte pavērs iespējas pacientiem ar vēzi izstrādāt īpaši pielāgotas ēdienkartes.

Parašykite komentarą

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *