Bērnam augot, viņam ar laiku būs nepieciešams daudzveidīgāks uzturs nekā tikai piens. Tāpat kā pieaugušajiem, arī bērna ēdienkartē jāiekļauj krāsaini dārzeņi un augļi, nodrošinot organismam sabalansētu uzturu un visas nepieciešamās uzturvielas. Lai bērns saglabātu labu veselību, viņa uzturā jābūt pietiekamam vitamīnu un minerālvielu daudzumam. Mīkstie un koši košļājamie vitamīni bērniem ir īpaši izplatīti uztura bagātinātāju vidū. Tomēr rodas jautājums – vai tie bērnam patiešām ir vajadzīgi? Košļājamie vitamīni pēc būtības ir vitamīni, taču tie atšķiras no parastajām tabletēm un kapsulām. Tie ir dažādu garšu, krāsu un formu košļājamas vielas, kas pēc garšas un tekstūras atgādina konfektes un ir viens no iecienītākajiem vitamīnu formātiem. Bērniem, kuri neuztver tablešu norīšanu, šāda vitamīnu forma šķiet pieņemamāka. Šādus vitamīnus tradicionāli ražo no:
- želatīna,
- kukurūzas cietes,
- ūdens,
- cukura,
- dažādām krāsvielām.
Populārākās garšas ir citrons, avene, ķirsis un apelsīns – ar šīm garšām jūsu bērns var viegli iepazīt vitamīnus.
Kādi ir košļājamo vitamīnu plusi un mīnusi?
Šiem košļājamajiem vitamīniem ir noteiktas priekšrocības, piemēram, patīkama garša un organismam nepieciešamās uzturvielas.
1. pievilcīga garša
Būtiska šādu vitamīnu priekšrocība ir to garšas pievilcība. Lietošana vairs nav apgrūtinājums, jo šie papildinājumi pieejami ar dažādu augļu garšām.
2. uzturvērtība
Šie vitamīni satur organismam svarīgas vielas, piemēram, D vitamīnu un kalciju, tādēļ tie var būt noderīgi bērniem, kuri ēd vienveidīgi vai kuriem ir paaugstināta uzturvielu nepieciešamība.
3. ērta lietošana
Iekļaut tos bērna ikdienas rutīnā ir vienkārši – nepieciešams tikai iegādāties un ļaut bērnam tos sakošļāt. Norīšanai nav vajadzīgs ūdens, un lietošana ir ērta arī tiem, kuriem grūtības ar tabletēm.
4. laba alternatīva tabletēm
Košļājamie vitamīni ir piemērots risinājums bērnam, kurš nespēj pieņemt tabletes. Tas padara vitamīnu lietošanu patīkamu un veicina ikdienas režīma ievērošanu. Savukārt jāņem vērā, ka šie vitamīni bieži satur pievienotu cukuru vai cukura spirti, kam ir savi riski. Liels pievienotā cukura daudzums saistās ar zobu bojājumiem, lieko svaru un asinsrites saslimšanām. Ja uzturā nonāk ievērojams daudzums cukura spirta, var rasties slikta dūša, caureja, vēdera pūšanās un citi gremošanas traucējumi. Tāpat pētījums, kas 2015. gadā publicēts žurnālā “Health Promotion Perspectives”, norāda, ka saldās garšas dēļ bērni mēdz apēst pārāk daudz košļājamo vitamīnu. Tas rada risku uzņemt pārāk daudz atsevišķu uzturvielu, īpaši, ja paralēli izmanto arī vitamīniem un minerālvielām bagātinātus pārtikas produktus. Šāda situācija var novest pie vitamīnu un minerālvielu pārdozēšanas bērniem.
Lai arī košļājamie vitamīni var sniegt noteiktu labumu, galvenais veids, kā nodrošināt bērnam visas nepieciešamās uzturvielas, ir sabalansēta ēdienkarte. Tajā būtu jāietver dažādi augļi, dārzeņi, pilngraudu produkti un liesa gaļa vai citi olbaltumvielu avoti. Šāda pieeja ļauj bērna organismam dabiskā veidā saņemt visas attīstībai nepieciešamās vielas. Uzņēmumi iesaka arī apsvērt uzturā bagātinātus pārtikas produktus, piemēram, graudaugus, piena produktus vai jogurtu ar pievienotajiem vitamīniem. Vērtīgām uzkodām var izvēlēties riekstus, sēklas un žāvētus augļus, kas bagātīgi satur organismam nepieciešamās vielas. Par uztura papildināšanu jākonsultējas ar ārstu, it īpaši, ja jāizvēlas vitamīnu bagātinātāji bērnam.

Veselīga uztura eksperte un sertificēta uztura speciāliste, kura specializējas sabalansēta uztura risinājumos, lai palīdzētu sasniegt dažādus veselības mērķus – svara samazināšanu, enerģijas atjaunošanu vai vispārējas pašsajūtas uzlabošanu. Pašlaik Agnese ir galvenā uztura satura autore veselības platformā “Veselības Nams”.
Agnese ir ieguvusi pārtikas zinātnes un uztura bakalaura grādu Viļņas Universitātē, kā arī maģistra grādu Londonas Karalienes Marijas universitātē, kur padziļināti apguva uztura plānošanu un vielmaiņas regulāciju. Studiju laikā viņa piedalījās zinātniskos pētījumos, kas analizēja uztura izmaiņu ilgtermiņa ietekmi uz veselību.