7 radoši veidi, kā iekļaut bietes ikdienas uzturā!

7 radoši veidi, kā iekļaut bietes ikdienas uzturā!

Pēdējo reizi atjaunināts: 2025-09-05

Bietes ir viens no tiem dārzeņiem, kas ir iekarojis savu vietu dažādu ģimeņu virtuvēs visā pasaulē. Tās izteiksmīgā garša piesaista garšas kārpiņas. Bietes nepievērš uzmanību tikai ar savu intensīvo krāsu – tās sniedz arī plašu veselības ieguvumu klāstu, tādēļ tās ir vērtīgs papildinājums jebkurā ēdienkartē. Bagātas ar svarīgām uzturvielām, bietes nodrošina šķiedrvielas, folijskābi (B9 vitamīnu), mangānu, kāliju, dzelzi un C vitamīnu.

Kā pievienot bietes ikdienas ēdienkartei

Ir dažādi veidi, kā šo vērtīgo dārzeni iekļaut ikdienas maltītēs. Tālāk piedāvāti septiņi aizraujoši un veselīgi biešu ēdienu varianti.

1. biešu sula

Biešu sula ir iemīļota starp daudziem, īpaši to izvēlas cilvēki ar cukura vielmaiņas traucējumiem vai vājuma sajūtu. Tas ir atsvaidzinošs veids, kā sākt dienu. Sasmalciniet bietes un pievienojiet tām tādus augļus un dārzeņus kā burkānus, apelsīnus vai piparmētras. Šāds dzēriens sniedz organismam vērtīgas uzturvielas un palīdz attīrīties no kaitīgām vielām.

2. biešu plācenīši (paratha)

Šī recepte var piešķirt ierastajām plācenīšu receptēm papildu bagātību. Sarīvētas bietes jāsajauc ar kviešu miltiem, garšvielām un iecienītām zaļumiem. Sagatavoto mīklu izrullē un cep pannā. Šie koši sārtie plācenīši var kļūt par iekārojamām brokastīm vai pusdienu ēdiena sastāvdaļu.

3. biešu salāti

Salāti ir lielisks veids, kā dienu sākt ar barojošu ēdienu. Bietes sagrieziet mazos gabaliņos un sajauciet ar pārējām sastāvdaļām – gurķiem, tomātiem, fetas sieru. Pārslaciet ar olīveļļu un citrona sulu, pievienojot nedaudz sāls, lai iegūtu atsvaidzinošus biešu salātus. To izteiksmīgā garša un labvēlīgā ietekme uz veselību padara salātus populārus gan tradicionālajās, gan jaunajās veselīgas pārtikas kustībās.

4. biešu zupa

Šī biešu zupas recepte radusies, iedvesmojoties no Austrumeiropas virtuves. Bietes kombinē ar tādiem dārzeņiem kā burkāni, sīpoli un kāposti. Zupu var pasniegt gan karstu, gan aukstu – tas ir labs uzturvielām bagāts variants jebkuros laika apstākļos. Pēc vēlmes var pievienot papildu komponentus, pielāgojot pēc savas gaumes.

5. biešu karijs

Sablendētas bietes izmanto kā pamatu, ko vāra kopā ar garšvielām – ķimenēm, koriandru, kurkumu. Bagātīgi krēmīgu struktūru iegūst, pievienojot kokosriekstu pienu vai jogurtu. Šim karijam vislabāk piestāv rīsi vai plāceņi (roti).

6. biešu halva

Biešu halva ir deserts, kas top, lēni karsējot sarīvētas bietes pienā ar cukuru un kausētu sviestu (ghi). Gatavo ēdienu tradicionāli rotā ar riekstiem un kardamonu, radot izlutinājumu garšas baudījumam – īpaši aktuālu svētku laikā.

7. biešu marinējums

Fermentētie produkti ir neatņemama Indijas virtuves sastāvdaļa. Marinētas bietes sālījumā, etiķī un ar garšvielām var kļūt par pikantu piedevu jebkurai maltītei. Šāds produkts ne tikai bagātina ēdiena garšu, bet arī nodrošina labvēlīgus mikroorganismus. Biešu iekļaušana ēdienkartē var būt gan interesanta, gan veselīga izvēle, pie tam tā ļauj eksperimentēt ar dažādiem uztura elementiem, sākot no zupām un uzkodām līdz pamatēdieniem un desertiem.

Parašykite komentarą

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *