Novecošanās ir dabisks process, taču ir šodien pieejamas stratēģijas, kas palīdz to palēnināt. Cue Collagen ir viens no vispopulārākajiem uztura bagātinātājiem veselības aprindu vidū, jo tam tiek piedēvētas īpašības, kas saistītas ar novecošanās kavēšanu un vispārēju labvēlīgu ietekmi uz organismu. Kolagēns var sekmēt ādas veselību, stiprināt nagus, atbalstīt locītavu darbību un nodrošināt papildu proteīnu avotu, kas veicina muskuļu masu un spēka pieaugumu. Tas viss padara kolagēnu par vērtīgu papildinājumu uzturā, īpaši, ja mērķis ir saglabāt jauneklīgu izskatu un labsajūtu. Taču, kādas ir zinātniski pamatotās priekšrocības, ko sniedz kolagēna lietošana? Vai šī popularitāte ir pamatota? Šajā rakstā aplūkosim kolagēna ietekmi uz veselību.
Kas ir kolagēns
Kolagēns ir strukturāls proteīns, kas sastāv no polipeptīdiem ar dažādu aminoskābju, piemēram, glicīna, prolīna un lizīna, sastāvu. Tas ir viens no visizplatītākajiem olbaltumvielām cilvēka organismā, apmēram 30% no visu ķermeņa proteīnu daudzuma veido tieši kolagēns. Šis proteīns atrodams dzīvnieku un cilvēku saistaudos — īpaši skrimšļos, cīpslās, muskuļos un kaulos. Kolagēnu var salīdzināt ar līmi, kas vieno ķermeni. Dabiski kolagēna sintēze notiek, pateicoties noteiktiem vitamīniem un minerālvielām, ko uzņemam ar uzturu. Gadu gaitā kolagēna izstrāde organismā samazinās. Šo pārmaiņu rezultātā parādās grumbas, ādas tonusa samazināšanās, reizēm arī celulīts, jo ķermenis vairs neatjaunojas tik veiksmīgi kā jaunībā. Ir izteikti pieņēmumi, ka kolagēns var būt noderīgs muskuļu, locītavu un kaulu veselībai, kā arī palīdzēt matu un ādas stāvokļa uzlabošanā.
Kolagēna veidu atšķirības
Līdz šim identificēti vismaz 28 dažādi kolagēna veidi, taču trīs galvenie veidi ir visizplatītākie. Lielākā daļa ražotāju piedāvā I, II vai III tipa kolagēna peptīdus, kā arī šo formu kombinācijas. Parasti, iegādājoties kolagēna peptīdus, tie ir hidrolizēta veidā. Hidrolizācija nozīmē, ka aminoskābju ķēdes ir sadalītas mazākās molekulās, kas uzlabo sagremojamību un padara produktu vieglāk sajaucamu ar citiem dzērieniem vai ēdieniem. Kurš kolagēna veids būtu piemērotākais? Visi kolagēna veidi spēj palīdzēt ādai, nagiem, locītavām un olbaltumvielu apmaiņai, jo tie satur organismam vērtīgas aminoskābes. Hidrolizēts kolagēns daudziem būs optimālā izvēle, jo to var pievienot gan kokteiļiem, gan aukstiem dzērieniem, un viena divu mērkarotes porcija var būt līdzvērtīga apmēram 18 gramiem olbaltumvielu. Kolagēns var būt iegūts no dažādiem dzīvnieku avotiem — liellopa, vistas vai zivju.
I, II un III tips
I tipa kolagēns pārstāv galveno daudzumu, kas iesaistīts ādas, matu, nagu, orgānu un kaulu struktūrā un veido apmēram 90% no visa ķermeņa kolagēna. II tipa kolagēns ir galvenais komponents, kas nodrošina skrimšļa struktūru, un tas ir bieži sastopams kolagēna papildinājumos. III tipa kolagēns, kas sastāv tikai no vienas ķēdes, ir otrais izplatītākais cilvēka organismā, to iespējams atrast muskuļu audos, asinsvadu sieniņās un zarnu traktā. Liellopa izcelsmes kolagēns satur galvenokārt I un III tipu.
Kolagēna lietošanas priekšrocības
Pretēji populāriem uzskatiem, cilvēka organisms tieši neuzņem kolagēnu, lai ietekmētu kaulu augšanu, atjaunotu skrimšļus vai uzlabotu ādas un nagu veselību. Kolagēns uzsūcas un tiek sadalīts aminoskābēs, ko organisms izmanto pēc nepieciešamības. Tomēr kolagēna peptīdiem ir potenciāls kalpot kā papildus stimuls organisma paša kolagēna sintēzei.
Veselīgāka āda
Lielākā daļa kolagēna koncentrējas tieši ādas struktūrā, tādēļ tiek pieņemts, ka kolagēna peptīdi palīdz palielināt ādas elastību un uzlabot tās toni. Tomēr nevajadzētu sagaidīt, ka pēc uzņemšanas kolagēns organismā nonāks nemainītā veidā, kā tas tika uzņemts. Neskatoties uz to, dažādi klīniskie pētījumi ir uzrādījuši daudzsološus rezultātus. Kāda dubultakla, placebo kontrolēta izpēte, kurā piedalījās 72 sievietes, parādīja, ka lietojot 5 gramus hidrolizēta kolagēna astoņas nedēļas, tika uzlabota ādas elastība un mitruma līmenis. Ādas un saistaudos darbojas fibroblasti — šūnas, kas veicina kolagēna izstrādi, ja vien ir pieejami nepieciešamās aminoskābes, piemēram, glicīns un prolīns.
Hidrolizēta kolagēna priekšrocības
- Uzlabota ādas elastība
- Līdzenāks ādas izskats
- Paaugstināts ādas mitruma līmenis
- Samazināts sausas ādas īpatsvars
Locītavu veselība
Pētījumi liecina, ka īpaši hidrolizēta kolagēna uzņemšana var veicināt skrimšļa audu atjaunošanos un uzbūvi. Penn State universitātē veiktā dubultaklā, placebo kontrolētā un nejaušinātā pētījumā ar 147 studentiem (72 vīrieši un 75 sievietes) lietojot 10 gramus hidrolizēta kolagēna, pēc 24 nedēļām konstatēja ievērojamu locītavu sāpju samazināšanos, locītavu stiprības un izturības uzlabojumu. Minētais ir īpaši būtiski izturības sportistiem, jo locītavu sāpes var ietekmēt treniņu rezultātus.
Hidrolizēts kolagēns palīdz
- Samazināt locītavu diskomfortu
- Atjaunot skrimšļa audus
- Uzlabot locītavu stiprību
Kaulu veselība
Papildu izpētes rezultāti rāda, ka kolagēns ietekmē kaulu minerālu blīvuma palielināšanos un kaulu veidošanos. Tas ir būtiski ar novecošanos saistīta kaulu zuduma un lūzumu riska samazināšanai. Jaunākā nejaušinātā, kontrolētā dubultaklā 12 mēnešu ilgā pētījumā, kurā piedalījās 131 sieviete, lietojot 5 gramus kolagēna ikdienā, novērots kaulu blīvuma pieaugums un pozitīvas izmaiņas kaulu veselības rādītājos.
Hidrolizēta kolagēna priekšrocības
- Veicina kaulu masas blīvuma palielināšanos
- Samazina kaulu pārveidošanās risku
- Veicina jaunu kaulu veidošanos
Kādus kolagēna papildinājumus izvēlēties
Pareizā kolagēna pulvera izvēle var būt sarežģīta, jo piedāvājumu klāsts ir plašs. Lai gan visi kolagēna veidi sniedz līdzīgu labumu ādas un locītavu veselībai, jāizvēlas produkts, kura sastāvā ir tikai hidrolizēti kolagēna peptīdi bez papildu sastāvdaļām vai patentētiem maisījumiem, lai izvairītos no nevēlamiem papildinājumiem. Nav būtiskas atšķirības starp zālē barotu, liellopa, vistas vai jūras izcelsmes kolagēna formām, jo gatavie produkti bieži satur šo avotu kombināciju.
Cik daudz kolagēna uzņemt
Ieteicamā dienas deva ir 10 līdz 20 grami hidrolizēta kolagēna, atkarībā no individuālajām olbaltumvielu vajadzībām. Lielākajā daļā papildinājumu viena porcija satur 8 līdz 10 gramus kolagēna, bet klīniskajos pētījumos uzlabotai ādas, kaulu un locītavu veselībai lietotas devas 5 līdz 10 grami dienā.
Vai kolagēna lietošana ir efektīva
Lai gan kolagēna hidrolizāta uztura papildinājumu klīniskā izpēte līdz šim ir ierobežota, pirmie rezultāti liecina par daudzsološām ieguvumiem veselībai. Pierādījumi norāda, ka kolagēna dzērieni var uzlabot ādas stāvokli, bet pētījumi par ietekmi uz locītavu veselību un sportistu atjaunošanos šobrīd balstās uz mazu dalībnieku skaitu un neilgiem izpētes periodiem. Lai droši apstiprinātu veselību veicinošos efektus, būs nepieciešami apjomīgāki pētījumi. Tomēr kolagēns kā olbaltumvielu avots sniedz līdzvērtīgu ieguvumu kā citi proteīni, sekmējot muskuļu audu augšanu un organisma atjaunošanos.
Kāpēc izvēlēties kolagēnu
Pirms uztura bagātinātāju izplatības kolagēna uzņemšana bija iespējama, lietojot gaļas buljonus vai lēni gatavotu iekšējo orgānu gaļu. Ja ņem vērā, ka kolagēns veido būtisku cilvēka saistaudu, ādas, matu, nagu un kaulu daļu, bet parastajā uzturā to iegūt var būt grūti, ir vērts apsvērt hidrolizēta kolagēna papildināšanu ikdienā.

Sveikatos ir gyvenimo būdo ekspertė, specializuojanti įvairiose srityse nuo mitybos ir sporto iki psichologijos ir odontologijos. Ji dalijasi straipsniais apie sveiką maistą, sporto programas, ligų prevenciją bei gydymo būdus. Karolina taip pat analizuoja psichologinius aspektus, tokius kaip streso valdymas ar emocinė gerovė, bei pateikia mokslu grįstus patarimus. Jos tikslas – padėti skaitytojams gyventi sveikiau, laimingiau ir sąmoningiau.