Jauns Tulanes universitātes pētnieku pētījums pirmo reizi aplūko, cik būtisks veselībai ir laiks, kad tiek dzerta kafija, ne tikai tās daudzums. Speciālisti konstatēja, ka cilvēkiem, kuri izvēlas kafiju no rīta, ir mazāks risks mirt no sirds un asinsvadu slimībām, salīdzinot ar tiem, kuri lieto kafiju visas dienas garumā. Pēdējo gadu laikā veikti vairāki pētījumi par iespējamo ikdienas kafijas lietošanas ietekmi uz sirds veselību. Dažos 2024. gadā publicētos pētījumos secināts, ka kafijas lietošana palīdz samazināt negatīvās ietekmes risku, kas saistīts ar mazkustīgu dzīvesveidu, savukārt kofeīns var labvēlīgi ietekmēt asinsvadu stāvokli. Citi pētījumi 2024. gadā norādīja uz iespējamām negatīvām sekām – piemēram, regulāra liela daudzuma kofeīna uzņemšana, vismaz piecas dienas nedēļā, var veicināt sirds slimību risku, turklāt pārmērīga kafijas lietošana var saistīties ar insulta riska palielināšanos. Zinātnieki vērtēja arī iespēju, ka kafijas lietošana varētu pozitīvi ietekmēt veselību arī ārpus sirds problēmām, piemēram, 2024. gada decembrī veikts pētījums atklāja, ka kafijas un tējas lietotājiem ir mazāka iespēja saslimt ar galvas un kakla audzējiem. Pastāv plaša zinātniskā bāze par to, kā kafijas lietošana ietekmē cilvēka veselību, tomēr iepriekšējie pētījumi koncentrējās tikai uz kopējo patēriņu, nevis lietošanas laiku. Tā norādīja Lu Qi, medicīnas zinātņu doktors, Tulanes universitātes HCA Regents vadošais profesors un Celia Scott Weatherhead sabiedrības veselības un tropu medicīnas skolas pārstāvis Ņūorleānā. Viņš uzsvēra, ka līdz šim laikam nebija pētījumu par kafijas dzeršanas laika nozīmi. Lu Qi ir galvenais autors jaunam pētījumam, nesen publicētam žurnālā “European Heart Journal”, kur pirmoreiz tiek norādīta kafijas dzeršanas laika nozīmība veselības rādītājiem, tai skaitā sirds un asinsvadu sistēmas slimību profilaksei un mirstības riskam kopumā, neatkarīgi no kafijas daudzuma.
Kafijas dzeršana no rīta – mazāks sirds un vispārējas mirstības risks
Pētījumā Lu Qi un viņa kolēģi analizēja datus no vairāk nekā 40 000 pieaugušo, kas piedalījās nacionālajā veselības un uztura izpētes pārskatā laikposmā no 1999. līdz 2018. gadam. Dalībnieki sniedza detalizētu informāciju par ikdienā uzņemtajiem ēdieniem un dzērieniem, tai skaitā kafijas patēriņu. Apmēram 1 500 dalībniekiem bija jāsniedz uzskaites dati par uzturu visas nedēļas garumā. Rezultātā pētnieki secināja, ka rīta kafijas dzērājiem risks nomirt no sirds un asinsvadu slimībām bija par 31% mazāks, savukārt nāves risks no jebkura iemesla tika samazināts par 16%. Šis efekts attiecās gan uz tiem, kuri dzēra mērenu daudzumu – ap divām vai trim tasēm dienā, gan tiem, kuri lietoja vairāk par trim tasēm dienā. Tikai neliels samazinājums bija vērojams tiem, kuri dienā izdzēra vienu tasi vai mazāk. Pētnieki uzskata, ka kafijas lietošana vienīgi no rīta var pastiprināt pozitīvo ietekmi, kamēr kafijas baudīšana vēlākā dienas laikā šo labumu samazina. Rezultāti liecina, ka īpaši labvēlīgs efekts rīta stundās ir tiem, kas patērē divas vai vairāk tases.
Kāpēc rīta kafija ir izdevīgāka?
Lai gan pētnieki tieši neizvērtēja, kāpēc kafijas lietošana no rīta būtu izdevīgāka sirdij salīdzinājumā ar citām dienas stundām, Lu Qi norādīja, ka agrāki pētījumi ir pierādījuši: vēlīna kafijas lietošana var traucēt miegu, kas var būt iemesls samazinātai veselības ieguvumu efektivitātei dienas gaitā. Viņš uzsvēra, ka veselība, it īpaši sirds un asinsvadu veselība, ir cieši saistīta ar organisma cirkadiānā ritma regulāciju. Ēšanas un dzeršanas laiki ir galvenie signāli šim ritmam. Lielākajā daļā uztura pētījumu uzmanība vērsta uz patēriņa apjomu, nevis paradumiem laika griezumā, kas attiecās uz cirkadiāno ritmu. Kafija ietekmē miegu un hormonus, piemēram, melatonīnu, kortizolu, kā arī iekaisuma marķierus, kas vissvarīgākie sirds veselībai. Papildu iepriekšējie dati norāda, ka kafijas lietošana uzlabo vielmaiņas rādītājus, tai skaitā cukura un nevēlamo tauku līmeni asinīs, kas saistīti ar sirds veselību. Šis pētījums apstiprina, ka rīta kafija var nostiprināt šos ieguvumus.
Kad vislabāk dzert kafiju?
Par šo pētījumu savu viedokli sniedza medicīnas zinātņu doktors Cheng-Han Chen, sertificēts intervenču kardiologs un Struktūrālās sirds programmas medicīniskais direktors MemorialCare Saddleback medicīnas centrā Laguna Hills pilsētā. Viņš uzsvēra, ka jau ilgāku laiku zināma saikne starp kafijas lietošanu un labvēlīgu ietekmi uz veselību, tomēr šis ir pirmais pētījums, kas parāda, ka lietošanas laiks spēlē būtisku lomu reālajā labumā veselībai. Viņš atzina, ka ir svarīgi izprast, kāpēc tieši rīta stundās kafijas ieguvums var būt lielāks. Speciālists minēja, ka iespējams pozitīvo ietekmi var samazināt nelabvēlīga iedarbība, kas rodas, dzerot kafiju vēlāk pēcpusdienā vai vakarā – tas var izjaukt organisma dabiskos ritmus jeb cirkadiāno ritmu un radīt miega traucējumus. Miega traucējumi paši par sevi var kaitēt veselībai un mazināt iespējamos ieguvumus no kafijas. Viņš uzsvēra, ka būtu vērtīgi iegūt perspektīvus datus, kas vēl precīzāk parādītu saikni starp kafijas dzeršanas laiku un veselības rādītājiem.

Sveikatos ir gyvenimo būdo ekspertė, specializuojanti įvairiose srityse nuo mitybos ir sporto iki psichologijos ir odontologijos. Ji dalijasi straipsniais apie sveiką maistą, sporto programas, ligų prevenciją bei gydymo būdus. Karolina taip pat analizuoja psichologinius aspektus, tokius kaip streso valdymas ar emocinė gerovė, bei pateikia mokslu grįstus patarimus. Jos tikslas – padėti skaitytojams gyventi sveikiau, laimingiau ir sąmoningiau.