Ja rodas gremošanas traucējumi vai grūtības sagremot apēsto ēdienu, var rasties jautājums, kādus pārtikas produktus izvēlēties. Ieteicams dot priekšroku viegliem, neitrāliem ēdieniem un caurspīdīgiem šķidrumiem, piemēram, sausiņiem, baltiem rīsiem, grauzdiņiem un buljonam, kas var palīdzēt mazināt caureju, nelabumu un vemšanu. Īpaši nozīmīgi ir nodrošināt pietiekamu šķidruma uzņemšanu un organismu apgādāt ar uzturu, lai varētu atjaunoties. Caureja un vemšana var izraisīt dehidratāciju un vājumu, ja organisms nesaņem pietiekami daudz kaloriju. Turpiniet lasīt, lai uzzinātu, kā izvēlēties pareizu pārtiku, kad saskaras ar gremošanas problēmām.
Kādas pārtikas izvēles ir piemērotas podagras diētā un no kā būtu jāizvairās
Ābolu biezenis
Ābolu biezenis ir viens no BRAT diētas elementiem, kurā ietilpst arī banāni, rīsi un grauzdiņi. Šāds produkts ir vieglāk sagremojams nekā svaigs ābols, jo āboli tiek vārīti un nomizoti. Turklāt ābolu biezenī šķiedrvielu ir mazāk nekā svaigos ābolos, tādējādi tas ir saudzīgāks pret vēderu un var palīdzēt samazināt caurejas izraisītos simptomus. Vidēja lieluma svaigs ābols ar mizas saturu nodrošina aptuveni 4,4 gramus šķiedrvielu, kamēr neliels nesaldināta ābolu biezeņa trauks satur tikai 1,2 gramus šķiedrvielu.
Banāni
Banānos ir daudz kālija. Gremošanas traucējumu laikā, piemēram, kad ir slikta dūša vai vemšana, organisms var zaudēt šķidrumu un elektrolītus – kāliju un nātriju. Šie elektrolīti ir ļoti svarīgi, lai šūnas darbotos normāli. Nepieciešams izvēlēties produktus, kuros ir šīs vielas, īpaši laikā, kad ir veselības traucējumi. Banāni ir arī daļa no BRAT un vieglās diētas, jo tie ir viegli košļājami, ar zemu tauku un šķiedrvielu saturu.
Vārītas dārzeņu šķirnes
Noteiktas dārzeņu sugas kā bietes, burkāni un spināti var palīdzēt, kad ir gremošanas problēmas. Šos dārzeņus ieteicams lietot vārītus, jo tie šādi kļūst vieglāk sagremojami nekā svaigi.
Liesi olbaltumvielu avoti
Liesie proteīnu avoti, piemēram, vistas gaļa, baltās zivis un jūras produkti, ir piemēroti vieglas diētas ietvaros. Tos vislabāk gatavot ceptus, grilētus vai tvaicētus, neizmantojot papildus piedevas.
Želatīns un ledus konfektes
Želatīna deserti ir piemēroti gremošanai, jo tie nesatur šķiedrvielas un ir mīksti. Ledus konfektes arī ir piemērotas vieglai un caurspīdīgai diētai, kas balstās uz šķidrumiem un pārtiku, ko viegli lietot, kad ir gremošanas traucējumi. Pētījumi rāda, ka ledus konfektes sekmē nelabuma un vemšanas samazināšanos pēc medicīniskām procedūrām. Būtu ieteicams izvēlēties saldējumus bez augļu gabaliņiem vai jogurta piejaukuma.
Ingvers
Ingveru reizēm lieto, lai mazinātu nelabumu, īpaši topošajām māmiņām. To var pievienot tējai vai vienkārši ūdenim, izmantojot smalki sagrieztu svaigu ingveru. Ingveru var arī sasmalcināt un izmantot svaigu, piemēram, pagatavojot mierinošus ledus kubiņus.
Karstie graudaugu ēdieni
Siltie graudaugu ēdieni var būt piemēroti vēderam, taču jāatceras, ka šo produktu daudzumu vēlams ierobežot. Daži pilngraudu graudaugu veidi satur līdz 564 miligramiem nātrija vienā porcijā, kas ir aptuveni ceturtā daļa no maksimālās dienas devas pieaugušajiem – 2300 miligramiem.
Pārtikas produkti un dzērieni, kas palīdz uzturēt šķidruma līmeni
Buljons veicina šķidruma un minerālvielu atjaunošanu, kad ir vemšana vai caureja. Gan vistas buljons, gan kaulu buljons ir elektrolītu – nātrija, kālija un kalcija – avoti. Kokosriekstu dzēriens nodrošina papildu kālija, magnija, nātrija un kalcija daudzumu un palīdz atjaunot šķidruma rezerves saslimšanas laikā. Šos dzērienus dažkārt izmanto šķidruma balansa atjaunošanai bērniem ar gastroenterītu vai holeru, kas izsauc caureju. Vēl iespējams dzert tēju, kas palīdz nomierināt kuņģi un ir piemērota vieglām vai caurspīdīgām diētām.
Kartupeļi
Kartupeļi ir viens no vieglas diētas pamatproduktiem, kas līdzīgi kā banāni, ir labs kālija avots. Mazs balts kartupelis ar svaru ap 92 gramiem satur ap 374 miligramiem kālija. Lai mazinātu diskomfortu vēderā, kartupeļus ieteicams lietot vārītus un bez piedevām.
Rafinēti baltie milti
Ja rodas gremošanas traucējumi, priekšroka jādod izstrādājumiem no rafinētiem baltajiem miltiem, piemēram, balto rīsu, grauzdiņu un sausiņu vietā, nevis veseli graudu produktiem. Šādi milti satur maz šķiedrvielu, ir maigi gremošanas sistēmai un palīdz atveseļoties. Baltie rīsi palīdz padarīt izkārnījumus cietākus caurejas gadījumā. Lai gan savā laikā veseli graudi – brūnie, savvaļas vai melnie rīsi – ir vērtīgi, tie var kļūt smagi sagremojami gremošanas traucējumu periodā. Grauzdiņiem var piešķirt īpašu garšu, ja tie apgrauzdēti augstā temperatūrā, pateicoties Maijara reakcijai, kas uzlabo gan garšu, gan aromātu un tekstūru. Sausiņi un grauzdiņi nodrošina organismu ar sāļiem ogļhidrātiem, kas var atvieglot gremošanas simptomus. Ar šo produktu lietošanu tiek uzņemts arī nātrijs, ko organisms var zaudēt svīšanas, vemšanas vai caurejas dēļ. Uz grauzdiņiem vai sausiņiem iespējams uzlikt vieglu smēri, lai samazinātu gremošanas traucējumus. Nosmērējiet ar krēmveida zemesriekstu sviestu, kas arī ir kālija avots, taču daudzumu vēlams ierobežot līdz vienai ēdamkarotei, jo lielāks daudzums var nozīmēt arī vairāk šķiedrvielu.
Pārtika, no kuras jāizvairās gremošanas apstāšanās gadījumā
Daži pārtikas produkti un dzērieni var palīdzēt justies labāk un veicina atveseļošanos, savukārt citi var pastiprināt simptomus. Lūk, tie, kurus ieteicams neizmantot:
- Skābi produkti (piemēram, apelsīni, citroni, laimi), kā arī žāvēti augļi
- Taukaina gaļa un zivis
- Raudzēti produkti (kā marinēti gurķi un skābēti kāposti)
- Ēdieni ar augstu cukura saturu (tostarp treknās mērces un mērcītes)
- Pilnpiena izstrādājumi (piemēram, siers, saldējums, piens)
- Trekni, cepti ēdieni un ātrā ēdināšana
- Pārtika ar augstu šķiedrvielu saturu (piemēram, svaigi dārzeņi, pilngraudu izstrādājumi)
- Rieksti un sēklas
- Asi ēdieni

Veselīga uztura eksperte un sertificēta uztura speciāliste, kura specializējas sabalansēta uztura risinājumos, lai palīdzētu sasniegt dažādus veselības mērķus – svara samazināšanu, enerģijas atjaunošanu vai vispārējas pašsajūtas uzlabošanu. Pašlaik Agnese ir galvenā uztura satura autore veselības platformā “Veselības Nams”.
Agnese ir ieguvusi pārtikas zinātnes un uztura bakalaura grādu Viļņas Universitātē, kā arī maģistra grādu Londonas Karalienes Marijas universitātē, kur padziļināti apguva uztura plānošanu un vielmaiņas regulāciju. Studiju laikā viņa piedalījās zinātniskos pētījumos, kas analizēja uztura izmaiņu ilgtermiņa ietekmi uz veselību.