Pasaulē pastāv augs, kura vērtīgās īpašības joprojām reti tiek novērtētas, un tomēr visbiežāk tas tiek izmantots tikai kā garšviela ēdiena gatavošanā. Tas ir kajennas pipars. Parasti šī garšviela sastopama kaltētu un saberztu čili piparu pulvera veidā. Atzītais fitoterapeits Džons Kristofers bija tik liels šī pipara piekritējs, ka ieguva segvārdu “Doktors Kajenna”. Vēl viens augu speciālists, ārsts Ričards Šulcs, iesaka kajennas piparus noteikti iekļaut svarīgāko mājas zālīšu labāko desmitniekā. Kāpēc? Jo pēc viņa domām kajennas pipars palīdz citiem augiem darboties efektīvāk.
Kajennas pipara priekšrocības
Kajennas pipars uzreiz stimulē organismu, uzlabo asinsriti un veicina barības vielu uzsūkšanos šūnās. Šis pipars apvieno īpašības, kas sniedz labvēlīgu ietekmi uz cilvēka veselību, īpaši sirds un asinsvadu sistēmai. Pēc ārsta Šulca teiktā, kajennas pipars satur daudz vērtīgu fitovielu, vitamīnus (īpaši C un E), kā arī minerālvielas, tostarp magniju. Tas palīdz attīrīt asinis, ļauj hormona signāliem netraucēti pārvietoties ķermenī, tādējādi uzlabojot imūnsistēmas reakciju. Kajennas pipara galvenie ieguvumi ir šādi:
- Stiprina sirds darbību un var pat novērst sirdslēkmes attīstību.
- Veicina asinsriti, attīra artērijas no aplikuma un palīdz atjaunot eritrocītus.
- Uzlabo gremošanu un palīdz ārstēt kuņģa čūlas, lai gan tas var šķist neparasti.
- Stimulē aknu funkciju un normalizē žultspūšļa darbību.
- Spēj mazināt prostatas vēzi un palīdz samazināt audzēju apjomu.
- Piemīt izteiktas pretiekaisuma īpašības, kas palīdz cīnīties ar artrīta simptomiem.
- Var palīdzēt ārstēt hemoroīdus.
- Samazina asiņošanu un palīdz apturēt asiņu tecēšanu.
- Normalizē triglicerīdu līmeni asinīs.
- Ir pretsēnīšu īpašības.
Kajennas pipari ir ievērojami lētāki par medikamentiem un tiem nav blakusparādību. Pastāv uzskats, ka asie pipari var izraisīt kuņģa čūlas vai gastrītu, taču tas nav pareizi. Mediķi ir konstatējuši, ka kuņģa slimību galvenais cēlonis ir baktērija Helicobacter pylori, nevis pikants ēdiens. Ja Jums ir gastrīts, kas nav ārstēts, pipara lietošana var saasināt diskomfortu. Vispirms nepieciešams atbrīvoties no H. pylori, kas mūsdienās ir viegli iespējams, un tikai tad lietot piparus bez kaitējuma veselībai.
Kā izvēlēties un lietot kajennas piparus
Šobrīd čili pipari, no kuriem iegūst kajennas piparu pulveri, līdzīgi kā citas dārzeņu kultūras, var saturēt pesticīdu, herbicīdu un citu ķīmisku vielu atliekas. Ieteicams izvēlēties ekoloģiski audzētus piparus no uzticamiem ražotājiem. Kajennas piparu stipruma līmeni vērtē pēc Skovila mērvienībām: visbiežāk tie sasniedz 40 000, 60 000 vai 90 000 vienību, bet iespējamas arī citas vērtības. Cilvēkiem bez pieredzes jāizvēlas vidējas asuma piparus ar 40 000 Skovila vienībām. Mazāka stipruma pipari nav pietiekami efektīvi medicīniskām vajadzībām. Jo augstāks asuma līmenis, jo vairāk kapsaicīna satur pipari, un jo izteiktāks ir to pozitīvais efekts veselībai. Kapsaicīns pat ir pieejams aptiekās kā kapsulās, taču šāds līdzeklis nav tik efektīvs kā dabīgie pipari. Svaigs pipars ietekmē nervu galus mutē un rīklē, veicinot arī nervu sistēmas un asinsrites aktivizāciju jau no pirmā kontakta. Tādēļ vislabāk ir lietot dabīgu piparu, pievienojot to ēdienam. Tradicionālajā ķīniešu medicīnā ieteicams vienu ēdamkaroti kajennas piparu pulvera izšķīdināt glāzē ūdens ar citrona sulu un lietot šo dzērienu vairākas reizes dienā. Sākumā vēlams sākt ar pusi tējkarotes un pamazām, pāris dienu laikā, palielināt devu līdz vēlamajam apjomam. Starp citu, šī metode ir kļuvusi populāra arī Rietumu uztura speciālistu vidū un uz tās pamata izstrādātas vairākas detoksikācijas diētas, tostarp labi zināmā “Master Cleanse” metode svara samazināšanai. Ja nav ierasts lietot asus ēdienus, piparus ieteicams uzdzert ar aukstu ūdeni vai pienu, lai mazinātu nepatīkamās sajūtas. Tomēr drīz jūs pieradīsiet pie garšas, un ar laiku asums vairs nebūs jūtams. Tādējādi var pakāpeniski izvēlēties asākus piparus.

Sveikatos ir gyvenimo būdo ekspertė, specializuojanti įvairiose srityse nuo mitybos ir sporto iki psichologijos ir odontologijos. Ji dalijasi straipsniais apie sveiką maistą, sporto programas, ligų prevenciją bei gydymo būdus. Karolina taip pat analizuoja psichologinius aspektus, tokius kaip streso valdymas ar emocinė gerovė, bei pateikia mokslu grįstus patarimus. Jos tikslas – padėti skaitytojams gyventi sveikiau, laimingiau ir sąmoningiau.