8 lieliski iemesli, kāpēc iekļaut uzturā kurkumas pienu

8 lieliski iemesli, kāpēc iekļaut uzturā kurkumas pienu

Pēdējo reizi atjaunināts: 2025-09-05

Kurkumam ir raksturīga maigi rūgtena smarža, bet tā dzeltenais pulveris jebkuram dzērienam var piešķirt papildu vērtību, pateicoties daudzajām labvēlīgajām īpašībām. Šī iemesla dēļ daudzas vecmāmiņas iesaka pirms miega izdzert kurkumas pienu jeb tā saukto zelta pienu. Kopš seniem laikiem kurkumas piena dzērienu izmanto dziedējot brūces, kā arī kā līdzekli pret saaukstēšanos, tādēļ tas ir kļuvis par vienu no biežāk lietotajiem mājas ārstniecības veidiem. Ja vēlaties uzzināt, kāpēc tas tiek uzskatīts par veselīgu, ir nozīme iepazīties ar tā priekšrocībām.

Kurkumas piena pozitīvā ietekme uz veselību

Kurkuma ir garšviela, kas iegūta no Curcuma longa auga saknēm, un tās dzelteno krāsu un īpašības nosaka aktīvā viela – kurkumīns. Apvienojot ar pienu, iegūstams dzēriens ar izteiktu ietekmi uz organismu. Zemāk norādītas dažas galvenās kurkumas piena barības vērtības:

1. palīdz cīņā ar iekaisumiem

Kurkumas piena lietošana var pozitīvi ietekmēt veselību, palīdzot samazināt iekaisuma procesus, piemēram, locītavu sāpes vai iekaisīgas zarnu slimības. Šajā dzērienā atrodamas dabiskas vielas, kas palīdz mazināt organisma iekaisumu un tādējādi samazina ar to saistītos riskus. Cita starpā pētījumos atklāts, ka kurkumīns var mazināt sāpes locītavās un iekaisuma procesus.

2. bagāts ar antioksidantiem

Antioksidanti pasargā šūnas no brīvo radikāļu izraisītiem bojājumiem, kas var veicināt dažādu ilgstošu slimību attīstību. Kurkumīns, kurš ir galvenā aktīvā viela kurkumā, ir spēcīgs antioksidants, kas palīdz stiprināt veselību un palēnināt novecošanās procesus, vienlaikus samazinot dažādu nopietnu slimību risku, tostarp sirds slimību un onkoloģisku saslimšanu iespējamību.

3. imūnsistēmas stiprināšanai

Cilvēki, kuri bieži slimo, var apsvērt iespēju savā uzturā iekļaut kurkumas pienu. Šis dzēriens satur vielas, kas palīdz līdzsvarot un stiprināt imūnsistēmu, tādējādi uzlabojot organisma spēju pretoties infekcijām.

4. palīdz uzlabot gremošanu

Ja rodas tādas gremošanas problēmas kā smaguma sajūta vai vēdera pūšanās, kurkumas piena lietošana var palīdzēt tos mazināt. Šis dzēriens veicina žults veidošanos aknās, kas atvieglo tauku pārstrādi un gremošanu kopumā.

5. labvēlīgs smadzeņu darbībai

Kurkumas piens var labvēlīgi ietekmēt smadzeņu veselību. Regulāra lietošana var palīdzēt aizkavēt ar vecumu saistītu galvas smadzeņu funkciju pasliktināšanos vai dažādu neiroloģisko slimību attīstību.

6. veicina brūču dzīšanu

Pētījumi liecina, ka kurkumai piemīt antiseptiskas, pretiekaisuma, antimikrobiālas un antialerģiskas īpašības, kas palīdz paātrināt brūču dzīšanu. Tā palīdz cīnīties arī ar dažādām infekcijām, tostarp bakteriālām un vīrusu saslimšanām.

7. stiprina sirds veselību

Statistika liecina, ka sirds un asinsvadu saslimšanas ir viena no izplatītākajām nāves cēloņu grupām pasaulē. Kurkuma, kas ir šī dzēriena galvenais komponents, var palīdzēt samazināt kardiovaskulāro slimību risku. Ir pierādīts, ka kurkumīns uzlabo asinsvadu iekšējās kārtas (endotēlija) veselību, kas ir svarīgi, lai uzturētu sirdi labā stāvoklī. Kurkumas piens var palīdzēt samazināt arī tādus riska faktorus kā paaugstināts holesterīna līmenis un asinsspiediens.

8. samazina trauksmes un depresijas simptomus

Kurkumas piena pozitīvā ietekme uz smadzenēm var atstāt labvēlīgu ietekmi arī uz psihisko veselību. Kurkumīns darbojas kā pretdepresants, palīdzot mazināt depresijas un trauksmes pazīmes.

Kā pagatavot kurkumas pienu?

  • Kastrolī uzsilda glāzi piena vai augu izcelsmes piena aizvietotāja.
  • Pievieno pusi vai vienu tējkaroti kurkumas pulvera, vai nelielu gabaliņu svaigas kurkumas saknes.
  • Pievieno šķipsniņu melno piparu, kas satur piperīnu – tas veicina kurkumīna uzsūkšanos organismā.
  • Maisījumu pavāra dažas minūtes, rūpīgi samaisot.
  • Nokāš, lai noņemtu atlikušās kurkumas daļiņas.

Piezīme: Kurkumīna daudzums kurkumā var būtiski atšķirties atkarībā no auga izcelsmes un apstrādes. Vidēji kurkuma satur apmēram 2–5% kurkumīna pēc svara. Lai uzņemtu apmēram 100 miligramus kurkumīna, nepieciešams izdzert ap 2000–5000 miligramu (2–5 gramus) kurkumas. Šis dzēriens ir piemērots ikdienas lietošanai, taču tas neaizstāj ārsta nozīmētu ārstēšanu. Pirms regulāras lietošanas uzsākšanas vai esošu veselības problēmu gadījumā ieteicams konsultēties ar savu medicīnas speciālistu.

Parašykite komentarą

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *