Bietes ir viens no tiem dārzeņiem, kas ir iekarojis savu vietu dažādu ģimeņu virtuvēs visā pasaulē. Tās izteiksmīgā garša piesaista garšas kārpiņas. Bietes nepievērš uzmanību tikai ar savu intensīvo krāsu – tās sniedz arī plašu veselības ieguvumu klāstu, tādēļ tās ir vērtīgs papildinājums jebkurā ēdienkartē. Bagātas ar svarīgām uzturvielām, bietes nodrošina šķiedrvielas, folijskābi (B9 vitamīnu), mangānu, kāliju, dzelzi un C vitamīnu.
Kā pievienot bietes ikdienas ēdienkartei
Ir dažādi veidi, kā šo vērtīgo dārzeni iekļaut ikdienas maltītēs. Tālāk piedāvāti septiņi aizraujoši un veselīgi biešu ēdienu varianti.
1. biešu sula
Biešu sula ir iemīļota starp daudziem, īpaši to izvēlas cilvēki ar cukura vielmaiņas traucējumiem vai vājuma sajūtu. Tas ir atsvaidzinošs veids, kā sākt dienu. Sasmalciniet bietes un pievienojiet tām tādus augļus un dārzeņus kā burkānus, apelsīnus vai piparmētras. Šāds dzēriens sniedz organismam vērtīgas uzturvielas un palīdz attīrīties no kaitīgām vielām.
2. biešu plācenīši (paratha)
Šī recepte var piešķirt ierastajām plācenīšu receptēm papildu bagātību. Sarīvētas bietes jāsajauc ar kviešu miltiem, garšvielām un iecienītām zaļumiem. Sagatavoto mīklu izrullē un cep pannā. Šie koši sārtie plācenīši var kļūt par iekārojamām brokastīm vai pusdienu ēdiena sastāvdaļu.
3. biešu salāti
Salāti ir lielisks veids, kā dienu sākt ar barojošu ēdienu. Bietes sagrieziet mazos gabaliņos un sajauciet ar pārējām sastāvdaļām – gurķiem, tomātiem, fetas sieru. Pārslaciet ar olīveļļu un citrona sulu, pievienojot nedaudz sāls, lai iegūtu atsvaidzinošus biešu salātus. To izteiksmīgā garša un labvēlīgā ietekme uz veselību padara salātus populārus gan tradicionālajās, gan jaunajās veselīgas pārtikas kustībās.
4. biešu zupa
Šī biešu zupas recepte radusies, iedvesmojoties no Austrumeiropas virtuves. Bietes kombinē ar tādiem dārzeņiem kā burkāni, sīpoli un kāposti. Zupu var pasniegt gan karstu, gan aukstu – tas ir labs uzturvielām bagāts variants jebkuros laika apstākļos. Pēc vēlmes var pievienot papildu komponentus, pielāgojot pēc savas gaumes.
5. biešu karijs
Sablendētas bietes izmanto kā pamatu, ko vāra kopā ar garšvielām – ķimenēm, koriandru, kurkumu. Bagātīgi krēmīgu struktūru iegūst, pievienojot kokosriekstu pienu vai jogurtu. Šim karijam vislabāk piestāv rīsi vai plāceņi (roti).
6. biešu halva
Biešu halva ir deserts, kas top, lēni karsējot sarīvētas bietes pienā ar cukuru un kausētu sviestu (ghi). Gatavo ēdienu tradicionāli rotā ar riekstiem un kardamonu, radot izlutinājumu garšas baudījumam – īpaši aktuālu svētku laikā.
7. biešu marinējums
Fermentētie produkti ir neatņemama Indijas virtuves sastāvdaļa. Marinētas bietes sālījumā, etiķī un ar garšvielām var kļūt par pikantu piedevu jebkurai maltītei. Šāds produkts ne tikai bagātina ēdiena garšu, bet arī nodrošina labvēlīgus mikroorganismus. Biešu iekļaušana ēdienkartē var būt gan interesanta, gan veselīga izvēle, pie tam tā ļauj eksperimentēt ar dažādiem uztura elementiem, sākot no zupām un uzkodām līdz pamatēdieniem un desertiem.

Veselīga uztura eksperte un sertificēta uztura speciāliste, kura specializējas sabalansēta uztura risinājumos, lai palīdzētu sasniegt dažādus veselības mērķus – svara samazināšanu, enerģijas atjaunošanu vai vispārējas pašsajūtas uzlabošanu. Pašlaik Agnese ir galvenā uztura satura autore veselības platformā “Veselības Nams”.
Agnese ir ieguvusi pārtikas zinātnes un uztura bakalaura grādu Viļņas Universitātē, kā arī maģistra grādu Londonas Karalienes Marijas universitātē, kur padziļināti apguva uztura plānošanu un vielmaiņas regulāciju. Studiju laikā viņa piedalījās zinātniskos pētījumos, kas analizēja uztura izmaiņu ilgtermiņa ietekmi uz veselību.