6 sēklu eļļas veselīgam zarnu traktam: kontrolējiet vēdera pūšanos, holesterīna līmeni un citus simptomus

6 sēklu eļļas veselīgam zarnu traktam: kontrolējiet vēdera pūšanos, holesterīna līmeni un citus simptomus

Meklējot efektīvu sastāvdaļu kombināciju, kas palīdzētu mazināt vēdera uzpūšanos, ir vienlaikus veicinātu gremošanas veselību, vērts izvērtēt tādus produktus, kuri var izraisīt iekaisuma reakcijas organismā. Turklāt ir svarīgi pievērst uzmanību arī izvēlētajam eļļas veidam. Pētījumi liecina, ka tieši sēklu eļļas daudz efektīvāk palīdz kontrolēt iekaisumu ķermenī salīdzinājumā ar citu augu eļļām, tādējādi nodrošinot labvēlīgu ietekmi uz zarnu veselību. Ir zināms, ka linu sēklu eļļa ne tikai labvēlīgi ietekmē gremošanas sistēmu, bet arī palīdz kavēt audzēju šūnu izplatīšanos. Reālos pētījumos, kas publicēti medicīnas žurnālos, apstiprināts, ka linu sēklu eļļa var palēnināt vēža attīstību un sekmēt asinsspiediena kontroli. Sēklu eļļu pozitīvo īpašību klāsts ir ļoti plašs. Lai uzlabotu zarnu trakta darbību, ieteicams savā uzturā iekļaut dažādas sēklu eļļas.

Kas ir sēklu eļļas?

Sēklu eļļas tiek iegūtas no dažādiem augiem, to vidū – no saulespuķu, sezama, linu un ķirbju sēklām. Šīs eļļas bieži izmanto ēdienu gatavošanā, piešķirot ēdieniem specifisku garšu un aromātu. Dažos aspektos tās var izrādīties pārākas par citām augu eļļām. Parasti ir rekomendējams citus augu izcelsmes eļļas lietot ar mēru, jo tajās ir paaugstināts omega-6 taukskābju saturs, kas var sekmēt iekaisumu. Sēklu eļļu izgatavošana ir tehnoloģiski sarežģīta, īpaši, ja tās vēlas sagatavot mājas apstākļos. Turpretī sēklu eļļas bieži satur omega-3 taukskābes, kuras var sniegt ievērojamu ieguldījumu iekaisuma reakciju regulēšanā. Pieejami dažādi sēklu eļļu veidi, un katram ir savas īpašības, piemērotība gatavošanas metodēm, atšķirīgas garšas un pat veselības aspekti. Universāla risinājuma nav, tādēļ jāpievērš uzmanība uzņemto taukskābju līdzsvaram ikdienas uzturā. Izvēloties dažādas gatavošanas eļļas, iespējams nodrošināt optimālu tauku uzņemšanas balansu. Ir izplatīta arī kaņepju eļļa, kurai piedēvē vērtīgas īpašības gan organismam, gan ādai.

6 labākās sēklu eļļas kuņģa un zarnu trakta veselībai

Piedāvājam uzskaitījumu ar vērtīgākajām sēklu eļļām, kas palīdz saglabāt veselīgu gremošanas sistēmu. Pirms lietošanas svarīgi pievērst uzmanību konkrētās eļļas stabilitātei – īpaši, ja plānojat to karsēt. Atsevišķas eļļas nav piemērotas ilgstošai sildīšanai, kas ir raksturīga, piemēram, vairākiem Āzijas ēdieniem.

1. Linu sēklu eļļa

Linu sēklu eļļā ir ievērojams omega-3 taukskābju daudzums. Šī eļļa ir piemērota izmantošanai salātu mērcēs vai lietošanai kā piedeva ēdieniem pēc gatavošanas. Tālab tā ir universāls produkts, kas pozitīvi ietekmē svara kontroli, auglību un matu veselību.

2. Ķirbju sēklu eļļa

Ķirbju sēklu eļļa bagātina salātu un zupu garšu ar izteiktu, “zemes” pieskārienu. Tā palīdz uzlabot ēdiena kopsajūtu un aromātu.

3. Sezama sēklu eļļa

Sezama eļļa izceļas ar augstu cepšanas temperatūras slieksni. Šajā eļļā ir daudz sirds veselībai nozīmīgu antioksidantu – sezamola un sezaminola, kuru klātbūtne nodrošina dažādas labvēlīgas īpašības veselībai.

4. Safloru sēklu eļļa

Safloru augu sēklas izmanto safloru eļļas izspiešanai. Šajā eļļā ir daudz nepiesātināto taukskābju un zems piesātināto tauku daudzums.

5. Saulespuķu sēklu eļļa

Saulespuķu eļļa tiek uzskatīta par labu izvēli zarnu veselībai tās zemā piesātināto tauku un augstā E vitamīna satura dēļ.

6. Melno sēklu eļļa

Melno sēklu eļļu ieteicams pievienot ēdieniem, nepakļaujot to augstai temperatūrai, piemēram, piedevās vai zemas temperatūras ēdienos. Šī eļļa samazina iekaisuma riskus un uzlabo zarnu darbību.

Vai sēklu eļļas iespējams pagatavot mājās?

Kaut gan sēklu eļļām piemīt daudz labu īpašību, to pagatavošana mājas apstākļos prasa ievērojamas pūles un laiku. Sēklu eļļu gatavošana nav viegla, tādēļ daudzi izvēlas rūpnieciski iegūtas eļļas, kas tiek īpaši apstrādātas un pakļautas termiskai apstrādei. Tomēr, izmantojot noteiktas iekārtas, no īpaši atlasītiem sēklu veidiem, piemēram, čia, linu, saulespuķu, sezama vai ķirbju, ir iespējams iegūt eļļu mājās ar aukstās spiešanas metodi.

Parašykite komentarą

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *