Dzelzs cilvēka organismā ir nepieciešama hemoglobīna sintēzei – tas ir olbaltumvielu veids sarkano asinsķermenīšu sastāvā, kas nodrošina skābekļa transportu un piešķir asinīm raksturīgo sarkano krāsu. Ja organismā trūkst dzelzs, hemoglobīna līmenis pazeminās, kas izraisa dzelzs deficīta anēmiju. Biežākie šī stāvokļa simptomi ir pastāvīgs nogurums, elpas trūkums, sāpes krūtīs un bāla āda. Dzelzs trūkumu iespējams mazināt ne tikai ar uztura bagātinātājiem – arī mājas virtuvē viegli atrast produktus, kas ir bagāti ar dzelzi. No sezonas augļiem un dārzeņiem var pagatavot sulas un dzērienus, kas var veicināt hemoglobīna līmeņa paaugstināšanos.
Veselīgi dzērieni hemoglobīna līmeņa uzlabošanai
Daudzos Indijas ēdienu tradīcijās atrodami dzērieni, kas ir ne tikai garšīgi, bet arī uzturvielām bagāti un sekmē labu veselību, tostarp palīdzot uzturēt hemoglobīna rādītājus. Tālāk minēti vairāk populāri tradicionāli Indijas dzērieni, kurus iesaka uztura speciālisti.
1. Amla sula
Indijas ērkšķogas izceļas ar augstu C vitamīna daudzumu. Regulāra amlas sulu lietošana ne tikai stiprina imūnsistēmu, bet arī uzlabo dzelzs uzsūkšanos organismā, veicinot hemoglobīna sintēzi. Šī dzēriena atspirdzinošais un spēcīgais aromāts to padara īpaši pievilcīgu, ja vēlaties rūpēties par veselību.
2. Biešu kanji
Biešu kanji ir fermentēts dzēriens ar izcelsmi Ziemeļindijā, kas tiek gatavots no sinepju sēklām un bietēm. Bietes bagātina šo maisījumu ar dzelzi, un fermentācijas process pastiprina uzturvielu uzņemšanu organismā. Šis tradicionālais dzēriens izceļas ar savdabīgu garšu un sniedz papildu uzturvērtību.
3. Cukurniedru sula
Cukurniedru sula, kas Indijā ir pazīstams un iecienīts ielas dzēriens, ir ne tikai salds, bet arī nodrošina organismu ar dzelzi un citiem svarīgiem minerāliem. Dabīgi saldā garša ir lieliska iespēja ikdienas uzturā palielināt dzelzs uzņemšanu, padarot šo dzērienu par barojošu un atspirdzinošu izvēli.
4. Granātābolu sula
Granātābolu sula ir gan uzturvielām bagāta, gan patīkama pēc garšas. Šis auglis satur ievērojamu daudzumu dzelzs un C vitamīna, kas kopā palīdz uzturēt un uzlabot hemoglobīna veidošanos un uzsūkšanos. Dzēriena piesātinātā sarkanā krāsa atspoguļo tā augsto uzturvērtību.
5. Sattu dzēriens
Sattu ir produkts, ko iegūst no ceptām aunazirņiem (chana), un tas veido pamatu šim Ziemeļindijas tradicionālajam dzērienam. Sajaucot ar ūdeni, citronu sulu un dažādiem garšvielām, rezultāts ir sattu dzēriens – bagātīgs ar olbaltumvielām, dzelzi un citām vērtīgām uzturvielām. Tā īpašā garša un bagātais uztura sastāvs padara dzērienu piemērotu veselības stiprināšanai kopumā. Šie tradicionālie Indijas dzērieni ne tikai apliecina valsts kulināro daudzveidību, bet arī uzsver uztura lomu ikdienas dzērienos. Integrējot šos dzērienus sabalansētā uzturā, ir iespējams sekmēt optimālu hemoglobīna līmeni un veicināt labsajūtu. Tomēr pirms būtiskām uztura izmaiņām ieteicams konsultēties ar ārstniecības speciālistu, īpaši, ja aktuālas kādas veselības problēmas.

Veselīga uztura eksperte un sertificēta uztura speciāliste, kura specializējas sabalansēta uztura risinājumos, lai palīdzētu sasniegt dažādus veselības mērķus – svara samazināšanu, enerģijas atjaunošanu vai vispārējas pašsajūtas uzlabošanu. Pašlaik Agnese ir galvenā uztura satura autore veselības platformā “Veselības Nams”.
Agnese ir ieguvusi pārtikas zinātnes un uztura bakalaura grādu Viļņas Universitātē, kā arī maģistra grādu Londonas Karalienes Marijas universitātē, kur padziļināti apguva uztura plānošanu un vielmaiņas regulāciju. Studiju laikā viņa piedalījās zinātniskos pētījumos, kas analizēja uztura izmaiņu ilgtermiņa ietekmi uz veselību.